Face WhatsApp viața profesională mai urâtă și mai brutală?

57

În momente de iluzie, m-am întrebat uneori dacă am ceea ce trebuie pentru a fi politician. Mesajele de WhatsApp ale lui Matt Hancock dovedesc fără îndoială că nu am.

Mesajele scurse pe care Hancock le-a scris în calitate de secretar britanic al sănătății în timpul pandemiei au apărut aproape în fiecare zi în această lună în Daily Telegraph din Londra. Acestea sunt fascinante. Mă apuc de fiecare nou lot în modul în care îmi imaginez că fanii lui Charles Dickens s-au grăbit să citească noile episoade din The Pickwick Papers. Ca urmare, mi s-a reamintit de nivelurile de autopromovare și de ticăloșie de bază care domină nivelurile superioare ale vieții politice.

“Trebuie să dețin acest lucru”, i-a spus Hancock unui consilier la începutul pandemiei, în timp ce cei doi complotau pentru a se asigura că el a luat creditul maxim pentru lansarea unui vaccin pe care alți miniștri au ajutat la dezvoltarea acestuia.

“NU TREBUIE să fie Alok!” Hancock s-a neliniștit ceva timp mai târziu, după ce a aflat că era pe cale să se afle vestea unei descoperiri în domeniul vaccinurilor care l-ar fi putut lăsa în umbră de către secretarul de stat pentru afaceri de atunci, Alok Sharma. “Știu, sunt îngrijorat”, i-a răspuns consilierul său.

Hancock a transmis, de asemenea, vestea fericită că criza Covid ar putea să-i propulseze cariera “în liga următoare”. Și a discutat ideea de a amenința să blocheze un centru de dizabilități de învățare în circumscripția unui coleg conservator pentru a face presiuni asupra deputatului să voteze pentru noi reguli de blocare.

Amenințările de acest gen fac parte dintr-o luptă politică dură care nu se potrivește tuturor. Dar mesajele lui Hancock dezvăluie, de asemenea, cu o claritate uluitoare ce se întâmplă în mare parte din viața profesională normală. Carierismul odios. Rivalitate disperată. Complot. Înșelăciune. lingușire.

Și ridică o întrebare tulburătoare pentru cei aproximativ 2 miliarde de utilizatori de WhatsApp: a contribuit această aplicație omniprezentă la a face munca mai neplăcută decât era înainte de pandemie?

Există motive pentru a spune că da, iar misivele lui Hancock ne ajută să explicăm de ce. Cele mai multe au fost scrise la apogeul pandemiei, când a avut loc o schimbare bruscă în modul în care oamenii comunicau la locul de muncă. Șocul închiderilor bruște a crescut – și a schimbat – comunicarea internă.

“Conexiunile la locul de muncă au devenit mai puternice”, spune Ben Waber, director executiv al Humanyze, o companie americană de software care urmărește comportamentul la locul de muncă.

În mod crucial, spune Waber, aceste legături au fost deosebit de profunde între persoanele din aceleași echipe care, după cum arată mesajele lui Hancock, erau predispuse să discute informal.

Intră WhatsApp, o aplicație care excelează atât la chat-ul social, cât și la grupurile de mesagerie ușor de creat.

Poate că pandemia a dispărut, dar a stimulat modele de comunicare îmbunătățite de WhatsApp care, din păcate, sunt încă printre noi.

Luați excluderea. Mă îndoiesc că sunt singurul lucrător de la birou care a) Aparține mai multor grupuri WhatsApp astăzi decât înainte ca Covid să lovească și b) Nu are nicio idee despre cine mai aparține la ce.

Fiind în aceeași organizație de mulți ani, gândul de a fi exclus din nenumărate alte grupuri nu mă deranjează prea mult. Dar ar putea dacă aș fi un nou venit, mai ales dacă aș suspecta că managerul sau echipa mea fac parte dintr-un grup din care am fost exclus. Sau dacă aș fi condamnat să îndur în mod regulat acea altă moștenire pandemică, apelul Zoom.

O prietenă care este, de asemenea, obsedată de scoopurile WhatsApp ale Telegrafului spune că a simțit un impuls vinovat de recunoaștere atunci când a citit ceea ce Hancock și un consilier și-au trimis mesaje unul altuia în timp ce amândoi se aflau într-o întâlnire online cu secretarul educației de atunci, Sir Gavin Williamson. “Nu este tocmai colaborativ, nu-i așa?”, spune Hancock. “Se sperie”, spune consilierul. “Toată lumea pare foarte ciudată în timpul convorbirii”.

Prietenul meu face același hater secret în timpul apelurilor de lucru Zoom. Ea nu va fi singură.

Există, de asemenea, “channel-itis”. Era destul de greu înainte de pandemie să știi dacă era mai bine să contactezi pe cineva prin e-mail, text, Slack sau oricare dintre celelalte opțiuni de mesagerie care se învârt în jurul biroului de astăzi. Grupurile WhatsApp adaugă și mai multă confuzie – și divizare.

După cum spune Waber, echipele strânse pot fi mai încrezătoare și mai bune la realizarea rapidă a lucrurilor, dar ele sunt, de asemenea, înclinate spre gândirea de grup.

Loialitatea de grup a existat cu mult înainte de pandemie sau de aplicațiile de mesagerie. La fel și bârfele de birou. Dar un loc de muncă divizat de zeci de discuții febrile pe grupuri WhatsApp nu este neapărat unul fericit. Iar dacă aceste discuții se scurg vreodată în lumea largă, viața poate fi mult mai nefericită.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online