Ferrexpo: generarea de numerar oferă speranța că grupul poate trece peste război

33

De ce este nevoie pentru ca o companie să devină neinvestibilă?

În teorie, veștile proaste nu reprezintă un motiv pentru a nu cumpăra o acțiune, oferind poate investitorilor pricepuți un chilipir. Dar o companie bătută merită să fie cumpărată doar dacă potențialul său de a câștiga bani în viitor este păstrat.

Investitorii bancari din întreaga lume se vor gândi la această întrebare în acest an.

La un moment dat, la fel vor face și cei care urmăresc Ferrexpo, producătorul de minereu de fier listat la Londra, care s-a luptat cu curaj să își continue operațiunile în Ucraina, devastată de război.

Pe timp de pace, Ferrexpo are o poziție atractivă. Baza sa masivă de resurse cu costuri reduse ar trebui să însemne că ar trebui să se tranzacționeze la o evaluare mai apropiată de colegii săi din domeniul minereurilor de fier, la 4-5 ori ebitda viitor. Ferrexpo este mai aproape de 3 ori, pe profituri scăzute.

Evaluarea sa, desigur, reflectă, de asemenea, provocările monumentale cu care se confruntă. Operațiunile Ferrexpo nu au fost afectate în mod direct de lupte, dar aproximativ 10 la sută din personalul său a părăsit țara. Un alt 6 la sută se află în serviciul militar activ, dintre care 20 au murit în timpul serviciului.

Deși există și alte motive pentru o evaluare cu discount. Fondatorul și acționarul majoritar Kostyantin Zhevago a fost arestat. Discrepanțele privind utilizarea fondurilor Ferrexpo în 2019 au dus la demisia auditorului său în aprilie 2019.

În aceste circumstanțe, Ferrexpo a făcut o treabă remarcabilă.

Întreruperile de curent îi afectează producția. Principala sa rută de export – prin portul Pivdennyi de la Marea Neagră – rămâne închisă, deoarece zona se află sub control rusesc. Aceasta reușește totuși să vândă peleți în Europa și să redirecționeze o parte prin alte porturi.

Anul trecut a produs aproximativ 6,2 milioane de tone, în scădere la jumătate față de 2021. Deși costurile pe tonă au crescut cu aproape jumătate, minerul obține încă un profit și un flux de numerar suficient pentru a-și acoperi nevoile.

Acest lucru contează, deoarece accesul Ferrexpo la piețele de capital este destul de închis. Deocamdată, grupul are bilanțul pentru a face față – fără datorii (în afară de leasing) și cu 113 milioane de dolari în numerar. Prețurile minereului de fier și-au revenit, iar peleții săi se vând cu o primă.

Cu excepția unor perturbări suplimentare, Ferrexpo ar trebui să supraviețuiască acestei perioade dificile. Cu toate acestea, evaluarea sa scăzută înseamnă că riscul persistent ridicat va atrage doar cei mai curajoși investitori.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online