Festivalul Dramaturgiei Româneşti 2015 (FEST-FDR) începe la Timişoara

33

Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST-FDR), ediția a XX-a, se derulează la Timișoara, între 15-22 aprilie și 6-13 iunie.

Evenimentul, organizat de Teatrul Național din Timișoara cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului și Consiliului Local Timișoara, va aduce în prima parte 13 spectacole selectate de teatrologul Oana Borș.

Secțiunea FDR se deschide cu spectacolul Teatrului “Tomcsa Sandor” din Odorheiul Secuiesc, “Viața-i mai frumoasă după ce mori”, pus în scenă de Mihai Măniuțiu, programat miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

“Spectacolul e și o glumă, și o provocare, și o meditație, și o întrebare plină de tulburare. Și nu caută să ne dea un răspuns, ci ne prezintă, simplu, o lume imaginară a morților, una din multiplele posibile, în cheia ‘cabaretul metafizic’. La prima vedere, în acest spectacol, lumea de după moarte nu diferă de viața de zi cu zi: ne aflăm într-o grădină de vară, cu scaune, mese, umbrele, cu un zid mare alcătuit din lăzi de bere. Totul pare a fi firesc, real și, totuși, din când în când, stranietatea se insinuează…“, se arată în descrierea spectacolului.

Cel de-al doilea spectacol al serii este “Organic” de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri, producție a Teatrului Național din Capitală, care va începe la ora 21,00, în Sala 2, o producție care “aduce în fața publicului în subiect acut, desprins din știrile zilnice și spune o poveste ruptă din realitate”.

Din lista spectacolelor care vor fi prezentate în primul modul al Festivalului Dramaturgiei Românești fac parte: “Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, producție a Teatrului Național Cluj — 19 aprilie, ora 17,00, studio Uțu; “Cel care închide noaptea”, spectacol de Nona Ciobanu, realizat la Teatrul Maghiar din Cluj — 19 aprilie, ora 19,00, sala mare a TNTm; “În trafic” spectacol de Alina Nelega, realizat la Teatrul Național Târgu Mureș — 19 aprilie, ora 21,00, Sala 2; “Amintiri din epoca de școală” de Mihaela Michailov, realizat la Asociația ADO București, — 20 aprilie, ora 17,00, studio Uțu; “Noul locatar” de Eugene Ionesco, regia Tompa Gabor, producție a Teatrului Nottara din București — 29 aprilie, ora 18,00, sala Mare a TNTm; “Mobilă și durere” de Teodor Mazilu, regia Victor Ioan Frunză, producție a Centrului Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” din București — 20 aprilie, ora 20,00, Sala 2; “În parc” spectacol de Radu Iacoban, realizat la Godot Cafe-Teatru din București — 21 aprilie, ora 17,00, studio Uțu; “Copiii foametei. Mărturii” de Alexei Vakulovski, regia Luminița Țîcu, producție a Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău — 21 aprilie, ora 19,00, Sala Mare a TNTm; “De vânzare / For sale”, spectacol de Gianina Cărbunariu, realizat la Teatrul Odeon din București — 21 aprilie, ora 21,00, Sala 2: “Produse domestice” de Xandra Popescu, regia Ioan Păun, realizat la WASP, București — 22 aprilie, ora 17,00, Casa Armatei; și “Viza de clown” de Saviana Stănescu, regia Alexandru Mihail, realizat de Teatrul Odeon din București — 22 aprilie, ora 19,00, Sala 2.

Ediția din acest an a FDR înglobează un alt eveniment în care Teatrul Național este organizator, “The Art of Ageing — 1st European Theatre and Science Festival”, creat în cadrul Convenției Teatrale Europene.

Prima parte a FEST-FDR se încheie cu un concert extraordinar Subcarpați + Orchestra care va avea loc pe scena mare a TNTm, de la ora 21,00, pe 22 aprilie.

Bilete pentru spectacolele din cadrul FEST-FDR se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național — Agenția “Mărășești” și Agenția “Sala 2”, sau online, pe www.tntimisoara.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online