Filozoful român Mihai Șora s-a stins din viață la 106 ani

59

 

În România, filosoful și eseistul român Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie 2023, la vârsta de 106 ani. Înmormântarea va avea loc marți, 28 februarie.

Mihai Șora a fost un prieten apropiat al unor mari personalități ale României, precum Eugen Ionesco, Emil Cioran, Constantin Noica sau Mircea Eliade, potrivit Ministerului Culturii. De asemenea, a fost una dintre cele mai puternice voci ale protestelor pro-democrație din România din 2017-2019 și o sursă de inspirație pentru generațiile tinere. A folosit diverse canale pentru a-și transmite mesajele, inclusiv platformele de socializare, unde a devenit una dintre cele mai urmărite și apreciate personalități.

Astfel, Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timișoara, în vestul României. A studiat filozofia la Universitatea din București și apoi a plecat la Paris, unde și-a obținut doctoratul în aceeași disciplină. Întors în țară, a lucrat apoi în sectorul editorial și a coordonat una dintre cele mai populare colecții de carte locale, Biblioteca pentru toți.

După 1990, a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social și a ocupat fotoliul de ministru al educației în primul guvern de după Revoluția din 1989. A demisionat în semn de protest față de Mineriada din iunie 1990 și crimele sale împotriva celor considerați intelectuali.

A fost, de asemenea, laureat al mai multor premii și distincții. În 2016, președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Mihai Șora cu Ordinul Național Steaua României. Doi ani mai târziu, în 2018, a primit și Premiul Cetățeanului European din partea Parlamentului European, iar în anul următor a fost inclus pe lista Politico a celor 28 de oameni care vor modela Europa.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online