Fonduri de infrastructură în discuții pentru achiziționarea “altnet” Trooli din Marea Britanie

40

Două fonduri de infrastructură se apropie de un acord pentru a cumpăra unul dintre concurenții de bandă largă cu fibră optică completă din Marea Britanie pentru mai mult de 100 de milioane de lire sterline, pe fondul previziunilor unei “avalanșe” de consolidare în timp ce sectorul se luptă cu creșterea ratelor dobânzilor și a costurilor.

Vauban Infrastructure Partners, cu sediul la Paris, și Axium Infrastructure, cu sediul la Montreal, sunt în discuții pentru a achiziționa Trooli, una dintre multitudinea de așa-numite “alt nets”, potrivit a trei persoane informate cu privire la discuții.

Virgin Media O2, deținută de spaniolii de la Telefónica și Liberty Global, a luat, de asemenea, în considerare cumpărarea companiei, dar a renunțat în această lună din cauza prețului și a costului estimat al lucrărilor de reparații necesare pentru rețea, potrivit unor persoane informate cu privire la gândirea companiei.

Potențiala vânzare a Trooli este un semn de presiune în cadrul industriei altnet, potrivit directorilor din industrie, care se confruntă cu creșterea costurilor și cu creșterea ratelor dobânzilor, care au făcut mai dificilă asigurarea finanțării private.

“Nimic nu se finanțează în acest moment”, a declarat directorul executiv al uneia dintre cele mai mari altnet-uri din Marea Britanie. “Capitalul propriu a dispărut pentru toată lumea”.

Un insider din industrie a declarat că sectorul se află “la începutul avalanșei”, referindu-se la un val anticipat de consolidare.

Mai mult de o sută de altnet-uri au apărut în întreaga țară, susținute de miliarde de dolari în capital privat, ca parte a așa-numitei “goana după aurul fibrei”, încercând să își instaleze rețeaua înainte ca oricare dintre operatorii tradiționali – Virgin Media O2 sau divizia de rețele a BT, Openreach – să ajungă acolo.

Deși mulți au reușit să instaleze fibră optică care poate fi accesată de mii de locuințe, aceștia s-au străduit să convingă clienții să treacă la rețelele lor. Analiștii spun că firmele trebuie să obțină cel puțin 30% din clienții dintr-o anumită locație pentru ca afacerea lor să fie viabilă.

Openreach a construit cu furie pentru a contracara amenințarea altnet și pentru a-și atinge obiectivele impuse de guvern. Plănuiește să își schimbe structura de prețuri pentru clienții angro care nu au propriile rețele de fibră optică pentru a doua oară în doi ani, o mișcare care a stârnit furia directorilor altnet și a susținătorilor lor de capital privat.

Trooli a strâns 67,5 milioane de lire sterline în datorie de la un consorțiu de creditori în 2021. Un document pregătit de banca de investiții Lazard, care se ocupă de procesul de vânzare, afirmă că Trooli a trecut 200,000 locuințe, în principal în sud-estul Angliei, costând doar 170 de lire sterline pentru fiecare locuință trecută. De asemenea, documentul a subliniat ambițiile de a ajunge la 2,1mn de locuințe până în 2026, în timp ce “evită în mod conștient amprenta VMO2”, prin urmare “construiește o rețea complementară cu o serie de jucători”.

Trooli, Vauban Infrastructure Partners și Axium Infrastructure nu au răspuns la o cerere de comentarii. Lazard a refuzat să comenteze.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online