Fostul ziarist Dragoş Nedelcu a fost arestat pentru 30 de zile

24

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului jurnalist Dragoș Nedelcu, cercetat penal de DIICOT pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

În același dosar a fost arestat preventiv și omul de afaceri Bogdan Mitu, însă decizia nu este definitivă.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010 — 2014 a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor proveniți din infracțiuni, prin folosirea unor societăți comerciale de tip fantomă, care nu au declarat sediile secundare în care își desfășoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum și pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

În aceeași perioadă, prin folosirea societăților tip-fantomă, membrii grupării au dispus transferarea între conturile societăților a unor sume de bani provenite din infracțiuni, în scopul ascunderii originii infracționale, urmate de retragerea acestora în numerar și înmânarea către administratorii firmelor care au sustras acești bani de la plata obligațiilor financiare și fiscale către partenerii de afaceri și stat, care astfel au dobândit aceste sume cunoscând că provin din infracțiuni.

Liderul grupării, Ion Tomescu, este acuzat că a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracțiuni. Suma totală estimată a fi transferată și retrasă în numerar în perioada menționată este de 100 milioane lei.

Printre societățile beneficiare se numără firme din domeniile construcții autostrăzi și alte construcții civile, construcții feroviare, IT, pază și protecție, modă.

Din această grupare fac parte și fostul ziarist Dragoș Nedelcu și omul de afaceri Bogdan Mitu.

“Față de inculpatul Nedelcu Dragoș Adrian există suspiciunea rezonabilă că în calitate de administrator de fapt al SC Nuts Consulting și SC Pathway Advisors SRL a aderat la grupul infracțional și împreună cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operațiuni specifice de spălare a banilor, au dobândit suma totală de circa 6 milioane de lei, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a creditului societății”, declară DIICOT.

Procurorii mai arată că Bogdan Mitu este suspectat că a dobândit prin operațiuni specifice de spălare a banilor, din conturile SC Tape Computers SRL, la care era asociat și administrator, suma de circa 11 milioane de lei, și a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme-fantomă cât și sumele de bani extrase în numerar în urma operațiunilor de spălare a sumei totale de 10.606.945 lei, din care și-a oprit “comisionul” de 10%.

“Totodată, în cauză sunt urmăriți penal pentru aceleași infracțiuni și inculpatul Mutu Gabriel, senator, și suspectul Caloianu Mario Ernest, deputat. Față de suspectul Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de fals în declarații, constând în aceea că la data de 21.01.2014 acesta a depus declarația de avere în care a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fără a declara că obține venituri și din administrarea SC Eurobec Grup Construct SRL și SC Euromarabian SRL”, mai spun procurorii.

De asemenea, senatorul Gabriel Mutu este urmărit penal și pentru comiterea infracțiunilor de folosirea cu rea credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

“Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăți comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, și în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC Building Management SRL în conturile societăților menționate. Totodată, suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064.692 lei din conturile SC GM Activ Building Management SRL în conturile a cinci dintre societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracțional organizat. Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracționată și transferată în conturile altor societăți comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracțional organizat, fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracționale”, se mai spune în comunicatul DIICOT. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online