FSLI a sesizat Avocatul Poporului cu privire la Legea 114

25

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a solicitat Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la neconstituţionalitatea articolelor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

privind cuantumul punctului de pensie. Sindicatele afirmă că “prevederile articolului IV din Ordonanţa de urgenţă nr. 114 / 2009 blochează, pentru anul 2010, majorarea cuantumului punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu cel puţin rata inflaţiei prognozată pentru anul bugetar următor, aşa cum prevedeau dispoziţiile art. 80 alin. (1) din Legea 19 / 2000.

Totodată, înlocuieşte prevederile anexei I a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38 / 2004 privind unele măsuri în domeniul învăţământului cu o nouă anexa, ceea ce atrage dupa sine diminuarea numărului maxim de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar în 2010 cu 15.000 de posturi, în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2010, raportat la intervalul 1 ianuarie – 31 august 2010”.

Totodată, se spune în sesizare, Guvernul a elaborat aceasta ordonanţă de urgenţă “fără consultarea, obligatorie, a unuia dintre organismele sociale interesate în realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic şi Social”.

De asemenea, arată FSLI, “articolul XVI a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor articolului 115 alin. (6) din Constituţia României, întrucât afectează drepturi constituţionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, consacrat de art. 47 din Legea fundamental, dar şi dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii, reglementat de art. 41 din Constituţia României”.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online