Garden Living, ultimul trend rezidențial din România

95

Părăsirea vieții de la oraș în favoarea apropierii de natură, a petrecerii mai mult timp în aer liber, în timp ce se conectează cu ceilalți și păstrează toate beneficiile vieții moderne, prinde încet-încet contur și în România, sub forma tendinței garden living.

Oamenii doresc să părăsească apartamentele din oraș pentru a se simți mai conectați cu pământul și înconjurați de zone verzi, pentru a se reconecta cu ei înșiși. Din ce în ce mai mult, ei simt, de asemenea, nevoia de a se conecta cu vecinii, de a face parte dintr-o comunitate, ceea ce, în mod ironic, nu este de fapt ușor de obținut atunci când trăiesc într-un oraș aglomerat.

Unii oameni aleg să se mute în sate din afara marilor orașe și să-și schimbe complet viața, în timp ce alții optează pentru proiecte rezidențiale care pun în valoare zonele verzi și oferă un concept fără mașini, unde pot obține ce e mai bun din ambele lumi. Este cazul Bucureștiului, unde cartierele care promovează viața în grădină și participarea la viața comunității sunt o opțiune la îndemână.

Expunerea la natură scade stresul, îmbunătățește starea de spirit, îmbunătățește capacitatea de atenție și a fost asociată de studii cu un risc redus de tulburări mentale și chiar cu creșterea empatiei și a cooperării. Cineva își poate îmbunătăți starea de spirit doar plimbându-se în natură, chiar și în natura urbană, potrivit psihologilor.

Așadar, noua tendință de viață în grădină este o mișcare de “întoarcere la natură și la umanitatea noastră”, în care oamenii pot avea în continuare acele lucruri care sunt utile din viața lor de la oraș, care este acum integrată în cartierele de case și vile.

Un astfel de proiect este Avalon Estate, dezvoltat de Prime Kapital în partea de nord a Bucureștiului, unde clădirile joase oferă terase care se deschid spre parc și spre lac, clădiri care sunt înconjurate de zone de promenadă unde oamenii pot face exerciții fizice sau se pot conecta și petrece timp cu prietenii, familia și vecinii.

Complexul are o densitate scăzută și favorizează mersul pe jos și interacțiunea, lăsând în urmă disconfortul creat de mașini. Mașinile sunt parcate în zone mascate în apropierea caselor, păstrând aleile interioare pentru alei pietonale și zone verzi. Liniștea, traficul mai puțin intens și poluarea fonică mai redusă contribuie la creșterea calității vieții și promovează, de asemenea, o mai bună sănătate fizică și mentală.

Pentru a încuraja viața comunitară, după care atât de mulți locuitori ai orașelor tânjesc în zilele noastre, astfel de cartiere au locuri dedicate pentru evenimente și întâlniri private pentru toți cei care locuiesc acolo. Proiectul rezidențial include, de asemenea, facilități de cumpărături, grădiniță, restaurant, centru sportiv și o piscină naturală filtrată de plante.

Studiile arată că implicarea socială și coeziunea socială a cartierului promovează sănătatea și bunăstarea și că persoanele care sunt implicate social în cartierul lor tind să petreacă mai mult timp cu alte persoane decât pe dispozitivele lor sau pe rețelele de socializare, de exemplu.

Felul în care arată casele și întregul cartier joacă un rol important: multe studii arată că estetica cartierului influențează sentimentul de siguranță și coeziunea socială. Oamenii se simt mai în siguranță, mai puțin stresați și se implică mai mult cu ceilalți atunci când locuiesc în case și cartiere care arată bine.

“Am făcut studii detaliate ale arhitecturii și ale modului în care aceasta poate fi integrată astfel încât fiecare alee să fie surprinzătoare, păstrând totuși un aspect și o senzație unitară. Am studiat relația dintre fiecare tip de casă și zonele verzi din jur, astfel încât toți locuitorii să poată fi conectați la parcul din fața casei lor, păstrându-și în același timp intimitatea”, a declarat Maggie Kitshoff, Partener, Prime Kapital.

Acest complex de locuințe cu grădină dezvoltat de Prime Kapital este situat lângă bulevardul Pipera, în partea de nord a Bucureștiului, în apropiere de lacul Pipera. Locația permite rezidenților săi un acces ușor la districtul de afaceri al orașului, la aeroport, la autostrăzile de ieșire din București, precum și la școlile de profil din nordul Bucureștiului. Complexul va găzdui 746 de locuințe, de la vile individuale la case de oraș, penthouse-uri și apartamente mari, cu amenajări diverse și eficiente.

“Natura vindecă, calmează și restaurează, în timp ce conexiunea socială promovează o sănătate mai bună, așa că le-am pus împreună pentru ca rezidenții noștri să beneficieze de toate aceste beneficii, fiind în același timp aproape de facilitățile și avantajele economice ale unui oraș mare”, a adăugat Maggie Kitshoff de la Prime Kapital, dezvoltatorii Avalon Estate.

Proiectul rezidențial este construit în jurul unui mare parc central. Întregul proiect va avea 28.000 mp de zonă verde și alei pietonale, creând un spațiu verde mare, complet lipsit de mașini.

Unele dintre beneficiile care fac din Avalon Estate un proiect unic sunt Gatehouse-ul, Clubhouse-ul cu piscină și restaurant, grădinița și, bineînțeles, zona verde mare.

Viața în grădină într-un cartier cu case cu înălțime redusă și multe zone verzi oferă o serie de beneficii pentru sănătatea fizică, mentală și emoțională a oamenilor. Este o modalitate excelentă de a rămâne activ, de a reduce stresul și anxietatea, de a stimula creativitatea și de a se conecta cu comunitatea – iar acum toate acestea sunt posibile și în interiorul marilor orașe.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online