Gopo 2023: Premiile cinematografiei românești anunță nominalizații din acest an

37

 

Premiile Gopo, evenimentul anual de recunoaștere a realizărilor industriei cinematografice autohtone, au anunțat nominalizările pentru ediția din acest an.

Crai Nou de Alina Grigore (Blue Moon), Imaculat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark (Immaculat), Metronom de Alexandru Belc, Miracol de Bogdan George Apetri (Miracol), Oameni de treabă, de Paul Negoescu, și Pentru mine tu ești Ceaușescu, de Sebastian Mihăilescu, concurează pentru premiul Gopo pentru cel mai bun film.

Luna albastră a câștigat premiul Conchilia de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian din 2021, în timp ce Immaculate a primit trei premii la Festivalul de Film de la Veneția și a fost propunerea României pentru categoria Cel mai bun film internațional de lungmetraj la Premiile Oscar 2023. În plus, Metronom i-a adus lui Alexandru Belc premiul pentru cel mai bun regizor în secțiunea Un Certain Regard la ediția de anul trecut a Festivalului de Film de la Cannes.

Treizeci și șapte de lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VoD în 2022 s-au aflat pe lista potențialelor nominalizări la categoria Cel mai bun film.

În total, Metronom a obținut 11 nominalizări, Immaculate zece nominalizări, Oameni de fapte zece nominalizări, Miracol nouă nominalizări, Luna albastră opt nominalizări, Pentru mine ești Ceaușescu cinci nominalizări și Spioni de ocazie cinci nominalizări.

La categoria Cel mai bun regizor sunt nominalizați Alina Grigore (Luna albastră), Monica Stan și George Chiper-Lillemark (Immaculata), Alexandru Belc (Metronom), Bogdan George Apetri (Miracol) și Paul Negoescu (Oameni de ispravă).

În același timp, Andreea Grămoșteanu (#dogpoopgirl), Mălina Manovici (Balaur/ O lege superioară), Ana Dumitrașcu (Immaculate), Mara Bugarin (Metronom) și Ioana Bugarin (Miracol) sunt nominalizate la categoria Cea mai bună actriță, iar Mircea Postelnicu (Luna albastră), Șerban Lazarovici (Metronom), Emanuel Pârvu (Miracol), Iulian Postelnicu (Oameni de ispravă) și Bogdan Dumitrache (Om câine/ Man and Dog) la categoria Cel mai bun actor.

Categoria Cel mai bun documentar îi numără printre nominalizați pe Apropierea (Prea aproape) de Botond Püsök, You Are Ceaușescu to Me de Sebastian Mihăilescu și Spioni de ocazie de Oana Bujgoi Giurgiu.

Trei dintre filmele care concurează la categoria Cel mai bun lungmetraj sunt nominalizate și la secțiunea Cel mai bun film de debut. Este vorba de Blue Moon, Immaculate și You Are Ceaușescu to Me. Celelalte producții înscrise la această categorie sunt #fată de câine, de Andrei Huțuleac, și O lege superioară, de Octav Chelaru.

Les passagers de la nuit, de Mikhael Hers, L’événement, de Audrey Diwan, Alcarras, de Carla Simon, Vortex, de Gaspar Noé, și Il buco, de Michelangelo Frammartino, au fost nominalizate la categoria Cel mai bun film european.

 

Nominalizările au fost stabilite de un juriu de preselecție format din 11 profesioniști din industrie, printre care criticii de film Ionuț Mareș, Cătălin Olaru și Dora Leu, regizorii Eugen Jebeleanu și Alexandru Mavrodineanu, actrița Cristina Flutur, directorul de imagine Alexandru Sterian, editorul Tudor Pojoni, scenograful Velica Panduru, producătoarea Iuliana Tarnovețchi și Ioana Florescu, coordonatoarea cinematografului Elvire Popesco din București.

După anunțarea nominalizărilor, peste 700 de profesioniști locali din domeniul cinematografiei vor vota pentru desemnarea câștigătorilor, prin intermediul unui mecanism pus la dispoziție de firma de audit și consultanță PWC România.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online