Greenpeace începe o expediție de 40 de zile în Munții Carpați pentru a cere o protecție strictă a pădurilor

20

 

Membrii Greenpeace au pornit într-o expediție de 40 de zile prin cinci țări în încercarea de a crea o alianță transfrontalieră a celor care apără Munții Carpați și de a atrage atenția asupra urgenței extinderii protecției stricte a ultimelor păduri virgine și bătrâne din Europa. Caravana lor, denumită “Stația mobilă de salvare”, va ajunge în România, Ucraina, Ungaria, Slovacia și Polonia.

“Al doilea cel mai mare lanț muntos din Europa este o barieră crucială în fața crizei climatice și a pierderii biodiversității. Munții Carpați sunt prea puțin recunoscuți pentru serviciile ecosistemice pe care le oferă întregului continent european: stabilizarea climei, rezerve importante de apă, stocarea masivă de carbon. Deși găzduiesc o biodiversitate neprețuită, mai puțin de 3% din pădurile Carpaților sunt strict protejate, majoritatea fiind supuse unei exploatări iresponsabile”, a declarat organizația.

Un raport Greenpeace a dezvăluit că pădurile din Munții Carpați dispar într-un ritm alarmant. Mai mult, tăierile agresive de păduri au loc și în parcurile naționale, rezervațiile naturale sau siturile Natura 2000, precum și în multe alte păduri bătrâne neprotejate.

În timpul expediției, echipa Greenpeace se va întâlni și va lucra cu biologi, rangeri, activiști și autorități locale. De asemenea, organizația a declarat că va “expune și confrunta activitățile ilegale întâlnite pe parcurs”, cum ar fi exploatarea forestieră iresponsabilă, vânătoarea de trofee, hrănirea urșilor pentru divertisment sau turismul motorizat care decimează flora și fauna regiunii.

Călătoria va fi documentată video pentru a informa publicul larg și pentru a plasa protecția Carpaților pe primul loc pe agenda europeană.

“Așa cum există discuții la nivel mondial despre Amazon, Congo sau Borneo, nu putem evita să discutăm în Europa despre Munții Carpați și despre lipsa lor aproape totală de protecție. Trecem cu toții printr-o serie de crize (de sănătate, economice, energetice, umanitare) care ne-au făcut să ne deprioritizăm mediul natural. Avem nevoie urgentă de implicarea comunității europene pentru a extinde protecția strictă a pădurilor din Carpați”, a declarat Ciprian Gălușcă, militant Greenpeace pentru păduri și faună sălbatică.

În acest scop, activiștii de mediu au lansat și o petiție internațională.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online