Grupul energetic SSE câștigă lupta cu Fiscul în privința centralei electrice scoțiene

21

SSE a câștigat o bătălie cu autoritatea fiscală din Marea Britanie cu privire la modul în care a tratat investiția într-o centrală electrică, într-un caz care ar putea susține investițiile în energia curată.

Curtea Supremă, ultima instanță de apel din Marea Britanie, a decis că societatea energetică FTSE 100 avea dreptul de a solicita deduceri de capital pentru cheltuielile de aproximativ 200 de milioane de lire sterline pentru centrala hidroelectrică Glendoe de deasupra Loch Ness din Scoția.

Disputa îndelungată s-a axat pe faptul dacă unele părți ale centralei electrice au fost considerate “tunel” și “apeduct”, care nu s-ar califica pentru deduceri de capital.

Angus Walker, partener al firmei de avocatură BDB Pitmans din Londra, a sugerat că hotărârea va consolida încrederea în sectorul regenerabilelor. “Este vital ca potențialii investitori să știe că regimul fiscal nu îi va penaliza în mod nedrept”, a spus el.

HMRC a declarat că “analizează cu atenție” hotărârea.

Aceasta vine în contextul în care mai multe companii de energie regenerabilă au fost în conflict cu guvernul în legătură cu impozitele neașteptate pe vânzările de energie electrică, introduse anul trecut pentru a compensa creșterea prețurilor la energie.

SSE este una dintre cele mai mari companii energetice din Marea Britanie, deținând centrale hidroelectrice, precum și centrale electrice pe gaz, turbine eoliene și rețele electrice.

A stabilit planuri de a investi 24 de miliarde de lire sterline în Marea Britanie în următorul deceniu, inclusiv în proiecte de captare a carbonului și de hidrogen.

A început să construiască uzina Glendoe în februarie 2006, o mare parte din stație fiind construită în subteran pentru a contribui la reducerea costurilor și a impactului asupra mediului.

Disputa cu HMRC a început după ce aceasta a declarat că SSE a făcut cereri “excesive” de deduceri de capital între 2006 și 2012, arată documentele judiciare.

SSE a făcut apel împotriva deciziei, declanșând o serie de hotărâri și apeluri care au ajuns la Curtea Supremă, căreia i s-a cerut să se pronunțe asupra unui apel din partea HMRC și a unui apel incident din partea SSE.

Sistemul de deduceri de capital permite companiilor să deducă cheltuielile din venituri la calcularea profiturilor pentru impozitul pe profit.

Cu toate acestea, normele împiedică companiile să compenseze investițiile în “tuneluri, poduri, viaducte, apeducte, diguri sau tăieri”, arată documentele.

În hotărârea unanimă publicată miercuri, Lord Justice Hamblen a respins argumentul autorității fiscale potrivit căruia o parte din instalația SSE de la Glendoe se încadrează în această categorie.

În timp ce sensul obișnuit al cuvântului “tunel” acoperă “orice pasaj subteran”, acesta poate însemna, de asemenea, “o cale rutieră excavată în subteran”, a precizat el. “Pentru toate motivele, prezentate mai sus, resping interpretarea sugerată de HMRC atât pentru “tunel”, cât și pentru “apeduct”.”

SSE a declarat că decizia a oferit “claritate binevenită” cu privire la tratamentul fiscal pentru “activele esențiale cu emisii reduse de carbon”. Acesta a adăugat: “Astfel de cote și credite joacă un rol contributiv important în investițiile cu emisii reduse de carbon.”

HMRC a declarat: “Luăm act de decizia Curții Supreme în acest caz și analizăm cu atenție hotărârea.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online