Guvernul britanic oferă o sumă forfetară și o creștere salarială de 5% pentru angajații NHS

42

Guvernul a oferit lucrătorilor NHS din Anglia o plată unică echivalentă cu 6% din salariile lor pentru acest an financiar și o creștere de aproape 5% pentru 2023-24, în încercarea de a pune capăt unei serii dăunătoare de greve, au declarat persoane apropiate negocierilor.

Sindicatele din domeniul sănătății își consultă membrii pentru a decide dacă oferta este suficient de bună pentru a o recomanda și pentru a anula grevele programate pentru săptămâna viitoare, un anunț fiind așteptat mai târziu joi.

Oferta salarială ar beneficia de asistente medicale, personalul de ambulanță și mulți alți lucrători NHS care au luat măsuri de acțiune industrială din decembrie în semn de protest față de acordurile salariale sub inflație.

Suma oferită de guvern pentru acest an este cu mult inferioară cererilor inițiale ale sindicatelor pentru creșteri salariale.

Colegiul Regal al Asistenților Medicali a început prin a cere 5% peste inflația prețurilor cu amănuntul, care a fost de 13,4% în ianuarie. Alte sindicate, printre care Unison și GMB, au dorit ca majorările salariale să fie cel puțin egale cu inflația.

Cu toate acestea, în cazul în care salariile NHS ar crește cu aproximativ 5% în 2023-24, lucrătorii ar recupera cel puțin o parte din terenul pe care l-au pierdut în acest an, dacă Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară se dovedește corect în ultima sa prognoză că inflația va scădea la 2,9% până la sfârșitul acestui an.

Oferta pentru 2022-23 ar fi alcătuită dintr-o creștere salarială neconsolidată de 2% și un bonus de 4% aparent menit să recunoască rolul muncitorilor în recuperarea serviciului de sănătate după urgența Covid-19.

Un acord ar pune capăt uneia dintre cele mai dăunătoare dintre numeroasele dispute salariale care au dus la greve în sectorul public britanic în ultimele luni.

Grevele asistentelor medicale, ale lucrătorilor de la ambulanță și ale altor membri ai personalului NHS au dus la anularea a zeci de mii de operații și programări în spitale, într-un moment în care serviciul de sănătate este grav suprasolicitat.

Luna trecută, RCN a fost de acord să suspende acțiunile pentru a intra în discuții cu guvernul, urmat luna aceasta de Unison, GMB și Unite.

Cu toate acestea, nu există încă niciun semn de progres într-o dispută salarială separată cu medicii începători care aparțin Asociației Medicale Britanice și Asociației mai mici a consultanților și specialiștilor din spitale.

Medicii se află în prezent în a treia zi a propriei lor acțiuni de 72 de ore de acțiune industrială și au refuzat până acum să intre în discuții cu secretarul de stat pentru sănătate Steve Barclay, spunând că nu pot accepta condițiile sale prealabile.

Nu este încă clar cum intenționează guvernul să finanțeze oferta NHS, deoarece cancelarul Jeremy Hunt nu a anunțat niciun ban nou pentru salariile din sectorul public în bugetul de miercuri. Acest lucru a presupus că orice nouă ofertă va trebui să fie acoperită din bugetele existente ale departamentelor guvernamentale.

Institutul pentru Studii Fiscale, un think-tank, a declarat joi că, dacă miniștrii ar dori să egaleze creșterea salariilor din sectorul privat, estimată la 4,5% până la 5,5% în sectorul public în următorul an financiar, ar adăuga un plus de 2,5 până la 5 miliarde de lire sterline la factura salarială a guvernului.

Un bonus unic pentru 2022-23 ar putea fi potențial finanțat prin împrumuturi guvernamentale suplimentare sau prin recurgerea la rezervele Trezoreriei, pe care le deține pentru cheltuieli neprevăzute.

Dar Ben Zaranko, un cercetător IFS, a declarat că, dacă Hunt a furnizat noi bani pentru o creștere permanentă a salariilor, aceasta ar putea “să-l încline în lipsa regulilor sale fiscale”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online