Guvernul României oprește producția la două unități energetice pe cărbune pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare

47

 

În România, două grupuri energetice pe cărbune, cu o capacitate combinată de 660MW, de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), vor fi puse în conservare, începând din luna iunie a acestui an, pentru o perioadă de trei ani, sau ar putea fi chiar închise definitiv, în baza unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul României pentru a respecta țintele stabilite în calendarul de decarbonizare din cadrul Programului Național de Relansare și Reziliență (PNRR).

În contextul politico-economic, decizia, deși anunțată în avans și care ar fi trebuit să intre în vigoare în iarna trecută, a provocat acuzații aprinse în rândul partenerilor din coaliția de guvernare.

Concret, Social-democrații (PSD) l-au acuzat pe ministrul liberal (PNL) al Energiei, Virgil Popescu, că a lăsat “mii de muncitori” fără loc de muncă și a pus în pericol stabilitatea sistemului energetic național, potrivit Profit.ro.

În replică, ministrul Popescu a dat asigurări că nimeni nu-și va pierde locul de muncă, dar România a acceptat să mențină în funcțiune doar trei unități pe cărbune după 2026 și să înceteze utilizarea cărbunelui după 2030, potrivit News.ro.

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online