HSBC și City au câștigat această rundă – dar mai este mult de lucru

36

 

Salvarea de la sfârșitul săptămânii trecute a SVB UK a fost o victorie pentru HSBC și City of London într-un moment în care ambele aveau nevoie de ea. Sub presiunea asigurătorului chinez Ping An de a-și diviza operațiunile asiatice și occidentale, HSBC a folosit încrederea dată de un bilanț construit pe un continent pentru a susține o achiziție pe un alt continent. Acesta nu este un răspuns definitiv la apelurile pentru o destrămare a HSBC, dar cu siguranță ajută.

City a fost supus unei presiuni de un alt fel, pierzând cotă de piață în favoarea Wall Street și a burselor europene și criticat pentru eșecul său de a lista și de a păstra companiile în creștere pe Bursa de Valori din Londra. Prăbușirea SVB UK, un specialist în finanțarea companiilor nou-înființate și a celor în curs de dezvoltare, sau vânzarea sa unei bănci străine fără localizare în Marea Britanie, ar fi fost o lovitură suplimentară.

În schimb, HSBC, o bancă globală listată la Londra și orientată spre Asia, a colaborat în ritm cu Rothschild, o bancă de investiții anglo-franceză cu un birou la doi pași de Banca Angliei, și cu autoritățile britanice. Global, agil și folosind vechea economie pentru a construi una nouă, așa trebuie să funcționeze City-ul și așa a fost. Însă banca care a încheiat afacerea și autoritățile care au ajutat-o să se întâmple au mai multe de făcut dacă vor să se bazeze pe un weekend de muncă bun.

Într-o perioadă de 72 de ore, HSBC, o bancă care nu este renumită pentru rapiditatea sa, a evaluat rapid portofoliul de împrumuturi de 5,5 miliarde de lire sterline al SVB UK; a cântărit potențialul decalaj de scadență dintre acesta și depozitele sale de 6,7 miliarde de lire sterline; și a estimat – ar fi putut fi puțin mai mult decât atât – daunele probabile cauzate de problemele părintelui său de pe coasta de vest pentru valoarea de 1,4 miliarde de lire sterline a capitalului propriu al băncii londoneze. Având un bilanț global de 3 miliarde de dolari pentru a absorbi orice pagubă, HSBC a decis să facă un pariu.

Ce se întâmplă cu concurența? HSBC știa că importanța SVB UK pentru agenda de creștere a guvernului dădea un avantaj cumpărătorilor interni. Deși își face majoritatea banilor în Asia, HSBC operează o bancă reglementată și protejată în Marea Britanie și poate juca cartea de acasă ori de câte ori dorește.

Ținând cont de faptul că Lloyds și RBS, care au fost recent sub tutela statului, companiile probabil că nu și-ar fi asumat acest risc, s-ar fi putut părea că Barclays, lider de piață în domeniul bancar pentru companiile în creștere și cu o formă de mărimea Lehman în cumpărarea de active în dificultate, ar fi rivalul probabil.

Dar a existat o lipsă surprinzătoare de interes din partea sediului Barclays. Mai departe, de-a lungul Canary Wharf, directorii HSBC au considerat că au avut scena pentru ei înșiși. Au oferit o ofertă simbolică de 1 liră sterlină, câștigând o afacere bună pentru acționarii lor și scutind clienții și angajații din Marea Britanie ai SVB de perturbări masive.

Autoritățile de reglementare din City și guvernul britanic pot fi, de asemenea, mulțumite. Arhitectura instituțională pusă în aplicare după criza financiară globală din 2008 a trecut primul mare test. Spre deosebire de aranjamentele tripartite confuze de la începutul anilor 2000, No 10, Trezoreria și Banca Angliei au definit clar rolurile și au colaborat eficient. Ringfencing-ul, detestat de industrie, dar o caracteristică proeminentă a peisajului de reglementare începând cu 2019, a contribuit la o rezolvare ordonată în acest caz.

Aceasta a fost, de asemenea, prima criză bancară de la pachetul de servicii financiare al guvernului din decembrie 2022, cunoscut sub numele de reformele de la Edinburgh. Printre altele, acestea au dat autorităților de reglementare un obiectiv de creștere și competitivitate internațională. Amestecarea supravegherii și a creșterii nu a funcționat în trecut și ar putea duce în continuare la necazuri, dar aici autoritățile au ascultat în mod evident. Prin atenuarea potențialelor obstacole pe care HSBC le-ar putea întâmpina, inclusiv prin eliminarea anumitor cerințe de separare a fondurilor, autoritățile de reglementare au contribuit la încheierea acestui acord. Aceasta nu va fi un factor important pentru HSBC în ceea ce privește decizia de a menține sau nu listarea la Londra, dar, în mod cert, ar fi fost un factor contrafactual. Prin urmare, autoritățile pot fi mulțumite de activitatea lor, dar acum trebuie să reziste presiunilor din partea industriei pentru a o ușura și mai mult.

Pentru HSBC, munca grea începe aici, începând cu activitatea complexă de evaluare a portofoliului de credite. Răsturnarea de situație de la sfârșitul săptămânii trecute a fost atât de rapidă, încât diligența în camera de date virtuală a lui Rothschild nu poate fi fost complet cuprinzătoare. HSBC, o bancă cu un istoric de tranzacții cu probleme, va spera că perna de capitaluri proprii a ultimei sale achiziții este suficient de groasă pentru a absorbi rezultatele unor analize de risc de credit de modă veche.

Ceea ce ne aduce la cel mai mare risc în această achiziție, conflictul cultural. SVB UK acordă împrumuturi bancare pentru 3.300 de companii în creștere din sectoare precum tehnologia și științele vieții. Companiile de creștere sunt optimiste, antreprenoriale și oportuniste; bancherii marilor companii nu sunt. Este posibil ca diferența să nu fie reprezentată de munca de acasă, de îmbrăcarea de jos sau de berea gratuită de joi, ci de apetitul pentru risc.

Va putea HSBC să facă față compromisurilor cu risc ridicat și recompensă ridicată, implicite în activitatea bancară pentru creștere? Modul în care va gestiona acest lucru va fi o provocare în păstrarea și motivarea personalului și a clienților, o provocare pe care puteți fi siguri că concurenții HSBC, inclusiv Barclays, vor încerca să o exploateze.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online