Iaşi: Proiectul european de modernizare a Aeroportului Internaţional a fost deblocat, spune Adomniţei

28

Proiectul de modernizare a Aeroportului Internațional Iași a fost deblocat la două luni după ce Comisia Europeană a comunicat admisibilitatea cererii depuse pentru finanțarea lucrărilor, conducerea Ministerului Transporturilor semnând ordinul privind aprobarea cererilor de rambursare, a anunțat, joi, 7 august, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței.

“Mă bucur că, în sfârșit, situația a fost înțeleasă la nivelul Ministerului Transporturilor și că singurul document care ne lipsea pentru a putea începe decontarea fondurilor europene a fost semnat. Prin această finanțare europeană, Județul Iași își recuperează banii alocați pentru Aeroportul Internațional Iași. Acei bani vor fi utilizați, în primul rând, pentru reabilitarea drumurilor județene. Aeroportul modernizat nu înseamnă beneficii doar pentru județul Iași, ci pentru întreaga Regiune de Nord-Est. Este pasul care va duce la atragerea de investitori, crearea de noi locuri de muncă și creșterea bunăstării întregii comunități. Sper ca prin realizarea acestui proiect și a schimbărilor benefice care se vor întâmpla în viața noastră să renască speranța și încrederea”, a declarat Adomniței.

Totodată, Marius Bodea, președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Iași, consideră că obținerea fondurilor europene va face ca aerogara ieșeană să se transforme într-un aeroport regional modern.

“Acum se văd primele roade ale muncii noastre de doi ani. Din acest moment, drumul Iașului va fi deschis către prosperitate. Este cel mai frumos și mai important proiect pentru Iași, pentru că un nou aeroport, cu pistă nouă, cu un terminal nou și cu o parcare pentru avioane nouă, înseamnă cu adevărat deschiderea județului Iași”, a afirmat Marius Bodea.

În luna decembrie a anului trecut Consiliul Județean Iași a depus o cerere de finanțare europeană pentru dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași. Proiectul are o valoare totală de 56,7 milioane euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea suprafețelor de mișcare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat în derulare), extinderea suplimentară a platformei parcare aeronave și construcția unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decât cel existent.

În luna feburarie a acestui an, 2014, proiectul a fost declarat eligibil de către Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial — Transport (AM POS-T). La sfârșitul lunii mai, AM POS-T a trimis la Bruxelles aplicația Aeroportului Internațional Iași. La mai puțin de 24 de ore după ce a fost transmisă de AM POS-T la Bruxelles, Comisia Europeană a comunicat admisibilitatea cererii de finanțare depuse pentru dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Internațional Iași. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online