Impulsul de 13 miliarde de dolari al GNL din SUA

85

 

Președintele Chinei, Xi Jinping, se află la Moscova și se întâlnește cu Vladimir Putin în această săptămână, într-o mare demonstrație de sprijin politic, pe măsură ce se intensifică confruntarea Rusiei cu Occidentul din cauza invaziei sale în Ucraina. Pe frontul economic, legăturile țării cu petrolul și gazele naturale vor fi în fruntea agendei, subliniind modul în care războiul perturbă ordinea energetică globală.

Putin are nevoie ca China să continue să cumpere mai mulți combustibili fosili ai Rusiei pentru a ajuta la compensarea daunelor economice cauzate de sancțiunile occidentale asupra petrolului și combustibililor și de pierderea comerțului profitabil al Rusiei cu gaze naturale cu Europa. Probabil că Putin va face presiuni pentru angajamente mai ferme din partea lui Xi în ceea ce privește acordurile de conducte de gaz, sau poate asistență pentru a ajuta la menținerea fluxului de petrol și gaze în fața sancțiunilor.

Consumul în creștere de petrol și gaze al Chinei înseamnă că aceasta se află pe piața pentru noi livrări, iar rafinăriile țării au profitat de sancțiunile occidentale pentru a absorbi țiței rusesc ieftin. Dar nevoia lui Putin de mai mulți clienți chinezi îi va da lui Xi o pârghie imensă în negocieri.

Puțin probabil să se afle pe ordinea de zi între lideri este schimbarea climatică, în ciuda unui raport alarmant al Națiunilor Unite de ieri, care a declarat că obiectivele climatice de la Paris de limitare a încălzirii la 1,5C sunt aproape imposibil de atins. Amanda are mai multe despre asta mai jos.

De asemenea, Myles vorbește cu Jeff Martin, directorul executiv al Sempra Energy, care ieri s-a angajat să construiască un nou proiect de export de GNL de miliarde de dolari pe coasta Texasului – o altă victorie pentru SUA și poate și pentru securitatea energetică europeană. Dar o noțiune greu de acceptat în aceeași zi în care cei mai importanți experți mondiali în domeniul climei au avertizat că emisiile de CO₂ provenite de la infrastructura de combustibili fosili deja existentă ar putea, dacă nu vor fi reduse, să distrugă eforturile de prevenire a unei încălziri globale mai mari de 1,5 grade Celsius.

Vă mulțumim pentru lectură. – Justin

PS Alăturați-vă la Summitul global al FT pentru mărfuri astăzi și mâine pentru a auzi de la directorii de la Trafigura, Gunvor, Mercuria, Vitol și alții. Înscrieți-vă astăzi pentru a participa online sau în persoană.

Sempra apasă pe butonul de pornire pentru Port Arthur LNG

Armada americană de gaze naturale lichefiate este pe cale să se mărească (din nou).

Sempra Energy a dat ieri undă verde terminalului său de export de GNL Port Arthur, în valoare de 13 miliarde de dolari, pe coasta Golfului Texas.

Facilitatea de 13,5 milioane de tone pe an “faza 1” – care ar trebui să intre în funcțiune până în 2028 – va adăuga încă aproximativ 10 procente la capacitatea proiectelor existente și a celor în construcție.

Iată câteva rețineri din conversația mea cu șeful Sempra, Jeff Martin:

Războiul din Ucraina a supraîncărcat GNL-ul american

Port Arthur este al treilea proiect major care ajunge la “decizia finală de investiție”, piatra de hotar crucială a proiectelor din industria GNL, de când Kremlinul și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Cheniere a avansat cu extinderea sa din Corpus Christi în iunie anul trecut. Venture Global a dat undă verde instalației sale din Louisiana Plaquemines săptămâna trecută. Iar Next Decade urmează să dea undă verde finală proiectului său Rio Grande până la sfârșitul lunii iunie.

Capacitatea de export de GNL a SUA a fost de aproximativ 87 milioane de tone pe an în decembrie anul trecut. Până în 2028, aceasta va fi de peste 150mn t/an.

“Combinația dintre războiul din Ucraina și cel de-al doilea război cu adevărat – care a fost pe piețele energetice din Europa – a creat într-adevăr un rol foarte important pentru GNL în general și pentru GNL din SUA în special”, a declarat Martin.

Capitalul privat se adună în jocul GNL …

Construcția portului Arthur va costa 13 miliarde de dolari: 6,8 miliarde de dolari sub formă de datorii și 6,2 miliarde de dolari sub formă de acțiuni.

O mare parte din partea de capitaluri proprii, Sempra a anunțat ieri, va veni de la gigantul de capital privat KKR, care va lua o participație cuprinsă între 25 și 49% din prima fază a proiectului (în mare parte prin fondul său Global Infrastructure Investors IV). ConocoPhillips va deține alte 30 de procente, lăsând Sempra însăși cu 20-30 de procente.

Aceasta marchează un alt pas important în infrastructura GNL din SUA pentru capitalul privat, care a contribuit la finanțarea unei mari părți din expansiunea sectorului.

“Întregul obiectiv este de a obține cel mai mic cost de capital”, a declarat Martin.

“Deci, din punctul nostru de vedere, am pus într-adevăr împreună o structură de capital model, în care aveți participanții de ancorare cu Sempra și ConocoPhillips și puteți obține buzunare suplimentare de capital prin intermediul mărcii KKR.”

Cât poate dura petrecerea?

Dar, chiar dacă GNL din SUA își face simțită prezența, o serie de riscuri planează asupra perspectivelor sale pe termen lung.

A dispărut pentru totdeauna aprovizionarea Rusiei către Europa sau ar putea începe din nou să transporte gaz spre vest? Când vor anula obiectivele Europei în materie de climă dorința sa de a importa gaze naturale – și disponibilitatea sa de a se bloca în acorduri pe termen lung?

La Houston, cu doar două săptămâni în urmă, cumpărătorii europeni de GNL și vânzătorii din SUA s-au certat pe tema cât de “pe termen lung” trebuie să fie contractele. Europenii sunt reticenți la a fi blocați pe termen lung. Dar fără angajamente financiare de lungă durată, economia scumpă a proiectelor de GNL nu funcționează.

Sempra și-a vândut capacitatea inițială prin acorduri cu mari cumpărători europeni, inclusiv cu RWE din Germania și Engie din Franța. Iar cererea asiatică are mult spațiu de manevră dacă se dorește înlocuirea energiei pe bază de cărbune.

Dar, în viitor, cumpărătorii europeni par din ce în ce mai speriați în timp ce încearcă să pună cap la cap preocupările legate de securitatea energetică cu obiectivele climatice. Cu doar trei ani în urmă, Engie a anulat un contract de 7 miliarde de dolari cu Next Decade pentru GNL, după ce guvernul francez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la emisiile de metan ale gazului american.

“Este treaba noastră să ne asigurăm că certificăm gazele naturale în amonte; ne asigurăm că reducem emisiile fugitive ori de câte ori este posibil; ne aprovizionăm cu surse de energie regenerabilă pentru a ne alimenta instalațiile de lichefiere; și chiar … sechestrarea carbonului în subteran”, a declarat Martin.

Cu toate acestea, indiferent de eforturile GNL de a-și curăța imaginea, anunțul unei noi instalații majore de export de combustibili fosili în ziua în care ONU a avertizat că lumea se află în pragul unei catastrofe climatice este probabil să ridice mai mult decât câteva sprâncene. (Myles McCormick)

Data Drill

Fereastra de oportunitate pentru a asigura un viitor sustenabil și durabil se închide rapid, avertizează cel mai recent raport al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice.

Raportul reunește șase studii ale IPCC, care vor servi drept referință importantă pentru liderii de la conferința privind clima COP28 din noiembrie. Având în vedere că următoarea evaluare a ONU nu este așteptată până la sfârșitul deceniului, raportul de ieri a fost salutat ca un ultim avertisment pentru a acționa rapid în ceea ce privește schimbările climatice.

Raportul a constatat că încălzirea globală va depăși “mai mult ca sigur” 1,5C chiar și în cazul scenariilor cu cele mai scăzute emisii pe termen scurt. Politicile actuale plasează lumea pe calea unei încălziri de 3,2C în 2100.

“Aproape indiferent de alegerile noastre în materie de emisii pe termen scurt, vom atinge probabil 1,5C în prima jumătate a deceniului următor”, a declarat Peter Thorne, unul dintre autorii raportului. “Adevărata întrebare este dacă voința noastră de a reduce rapid emisiile înseamnă că vom ajunge la 1,5 grade – poate că vom depăși puțin și apoi vom reveni – sau dacă vom trece în forță de 1,5 grade, vom trece chiar și de două grade și vom continua să mergem mai departe.”

 

Nicio parte a lumii nu va fi lăsată nevătămată de creșterea temperaturilor. IPCC se așteaptă ca valurile de căldură, secetele și incendiile de vegetație să devină mai frecvente. Se așteaptă ca, până la sfârșitul secolului, inundațiile care se produc o dată la un secol să aibă loc cel puțin o dată pe an pe multe coaste.

Cu toate acestea, cei mai vulnerabili vor suporta în mod disproporționat consecințele schimbărilor climatice. IPCC a constatat că, în ultimul deceniu, mortalitatea umană cauzată de inundații, secete și furtuni a fost de 15 ori mai mare în regiunile foarte vulnerabile, care sunt adesea țări mai sărace, în curs de dezvoltare, în comparație cu regiunile cu vulnerabilitate scăzută.

Autorii solicită mai multe angajamente politice și financiare, dar spun că există deja instrumente ieftine pentru adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora. Potrivit estimărilor IPCC, finanțarea medie anuală pentru adaptare și atenuare va trebui să crească de trei până la șase ori până în 2030 pentru a menține încălzirea la 1,5C până la 2C.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut ieri membrilor G20 să se angajeze să accelereze eforturile în domeniul climei, inclusiv să se angajeze să nu mai construiască noi centrale pe cărbune și să nu mai finanțeze noi exploatări de petrol și gaze. Guterres a cerut, de asemenea, directorilor din domeniul petrolului și gazelor să prezinte planuri de tranziție cu prevederi privind eliminarea treptată a combustibililor fosili și extinderea energiilor regenerabile.

“Bomba cu ceas a climei ticăie, dar raportul IPCC de astăzi este un ghid de instrucțiuni pentru dezamorsarea bombei cu ceas a climei. Este un ghid de supraviețuire pentru umanitate”, a declarat Guterres. (Amanda Chu)

Puncte de putere

Criza bancară va provoca pagube minime pe piețele de energie și metale, spun cei mai mari traderi din lume.

Industriile europene energointensive au supraviețuit unei ierni cu prețuri de vârf la energie, dar provocările economice rămân.

Companiile europene de energie solară avertizează că planul industrial al UE va împiedica tranziția către o energie curată.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online