În luna februarie, inflația din România a fost mai mare decât se aștepta

51

 

În luna februarie, prețurile de consum din România au crescut cu 0,95%, semnificativ mai mult decât se aștepta. Potrivit biroului de statistică INS, inflația anuală a avansat la 15,5% an/an, de la 15,1% an/an în ianuarie.

Același model dezamăgitor a fost raportat în alte țări europene și poate fi atribuit în mare parte ajustărilor prețurilor relative pe fondul unei cereri încă robuste (vânzările cu amănuntul au crescut cu aproximativ 5% an/an în ianuarie în România).

Ușoara deteriorare a perspectivelor de dezinflație ar putea totuși să nu determine revizuiri ale politicii monetare, cel puțin nu imediat, deoarece se așteaptă ca efectele de bază să împingă inflația în jos în martie-aprilie.

Calea dezinflației, care, conform așteptărilor băncii centrale (BNR), ar trebui să ducă la o inflație de o singură cifră în trimestrul al treilea, se dovedește a fi un drum accidentat, cu încă mulți factori imprevizibili.

Unul dintre aceștia este raportul dintre prețurile la energie și cele non-energetice acceptate de piață ca fiind rezonabile (și, prin urmare, care nu conduc la ajustări de prețuri): acesta a scăzut la 1,28 de la 1,4 sau peste în septembrie-decembrie. Dar dacă procesatorii de alimente, de exemplu, consideră că acest raport este încă inacceptabil sau nesustenabil, prețul produselor lor va continua să crească, așa cum a avansat cu 22% în ultimul an și cu 1,85% numai în luna februarie.

Prețul combustibililor a rămas practic neschimbat în februarie, în timp ce prețul gazelor și al energiei electrice a scăzut cu 0,7% în cursul lunii.

Cu toate acestea, prețul mediu al bunurilor, altele decât combustibilii și energia și gazele, a crescut cu peste 1% față de ianuarie – de fapt, inflația prețurilor de consum corectată pentru prețurile energiei nu a scăzut niciodată și a ajuns la 12,2% an/an în februarie, față de 5,4% an/an în februarie 2022 și 2,4% în februarie 2021. Această inflație cvasi-CORE (definită ad-hoc aici) nu a scăzut niciodată în ultimii ani și nu va scădea până când prețurile la energie (inclusiv la transport) nu vor fi considerate sustenabile de către producătorii din aceste industrii prelucrătoare.

Prețurile la energie, în parte datorită politicilor publice (în special în cazul prețurilor la gaze și energie electrică) sau ca urmare a forțelor pieței (în cazul prețurilor la combustibili), au scăzut în general mai mult sau mai puțin recent.

Scăderea a început în iulie pentru prețurile la combustibili, când guvernul a implementat schema de subvenții (susținută de companiile petroliere). Prețurile la gaze și energie electrică au scăzut mai recent, în ianuarie-februarie, dar sunt încă relativ ridicate în comparație cu perioada de dinaintea crizei.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online