În Moldova, deputații votează pentru ca limba română să devină limba națională a țării

53

 

Parlamentul Republicii Moldova a votat pe 16 martie, în lectură finală, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toată legislația, inclusiv în Constituția țării, transmite Deschide.md.

Proiectul de lege a trecut cu 58 de voturi pentru, în pofida opoziției Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Potrivit presei, deputații BCS au acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate pro-european PAS de încălcarea Constituției, afirmând că “limba moldovenească” este limba oficială a Republicii Moldova.

Proiectul de lege adoptat joi pune în aplicare o hotărâre a Curții Constituționale din 2013, care a decis că textul Declarației de Independență are prioritate față de Constituție. În Declarația de Independență, limba de stat este limba română, potrivit Hotnews.ro.

Votul din 16 martie a fost cel de-al doilea după prima lectură și votul proiectului de lege la începutul acestei luni.

Premierul român Nicolae Ciuca a reacționat la votul din Parlamentul moldovean: “Salut adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova. Recunoașterea adevărului istoric și științific reconfirmă comunitatea de cultură și limbă de pe cele două maluri ale Prutului”.

De asemenea, a reiterat “sprijinul necondiționat” al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, “dezvoltarea economiei și bunăstarea tuturor cetățenilor săi”.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a emis, de asemenea, o declarație în care salută votul de joi din țara vecină.

“Adoptarea legii demonstrează maturitatea societății din Republica Moldova și aderența acesteia la spațiul de valori pe care se întemeiază Uniunea Europeană”, a declarat MAE. “Acest pas vine să consolideze și mai mult relațiile bilaterale speciale existente între România și Republica Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată spre reforma democratică a Republicii Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană.”

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online