În România, deputații votează pentru declararea oinei ca sport național

28

 

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat în favoarea unui proiect de lege care declară oina sport național al României. De asemenea, proiectul de lege stabilește ziua de 9 mai ca fiind Ziua Națională a Oinei, potrivit News.ro.

Oina este un sport de echipă asemănător cu baseball-ul, dar o versiune mai simplă a acestuia. Un sport tradițional în țară, jocul cu bâta și mingea a supraviețuit testului timpului, dar este mai puțin popular astăzi.

“Ziua Națională a Oinei va fi marcată de către Federația Română de Oină și membrii săi afiliați, de către cluburile/asociațiile sportive, de către Ministerul Educației și Ministerul Sportului, prin organizarea și participarea la evenimente sportive sau sociale cu scopul de a informa și promova importanța practicării sportului național, oina”, se arată în proiectul de lege.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, societatea civilă, persoane fizice sau juridice pot oferi sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziție facilități sportive pentru organizarea evenimentelor dedicate acestei zile.

De asemenea, proiectul de lege instituie programul național “Redescoperă Oina”, destinat promovării acestui sport, care se va derula prin intermediul Federației Române de Oină și a structurilor sportive afiliate acesteia. Finanțarea programului urmează să fie asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, din alocații bugetare, prin Ministerul Sportului, și, în funcție de posibilități, din fonduri de la bugetele locale.

Proiectul de lege spune că Federația Română de Oină trebuie să prezinte până la data de 1 octombrie a fiecărui an activitățile propuse pentru anul următor pentru finanțarea directă de la bugetul de stat a programului “Redescoperă Oina”.

De asemenea, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de către președinte.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online