În România, inflația prețurilor industriale scade la 24%

54

 

În contextul economico-financiar, prețurile la ieșirea din uzină în România au crescut cu 1,24% în ianuarie, în timp ce rata anuală de creștere s-a atenuat la 24% an/an, de la 32,8% an/an în decembrie, potrivit datelor raportate de Institutul Național de Statistică (INS).

Concret, inflația prețurilor industriale, care este un motor pentru inflația prețurilor de consum (sau a prețurilor principale), a atins un vârf de peste 50% an/an în iulie-august, pentru a se tempera în continuare pe măsură ce prețurile energiei și ale produselor alimentare de bază s-au temperat și ele.

În ceea ce privește bunurile de consum – categoria mai apropiată de inflația globală – creșterea anuală s-a atenuat mai moderat, totuși: la 19,5% an/an în ianuarie, de la 20,5% an/an în decembrie. Cu toate acestea, prețul bunurilor de folosință îndelungată s-a temperat deja la o rată de creștere de 12,1% pe an de la 14,8% pe an în decembrie.

Avansul de 13,9% YoY al prețurilor bunurilor intermediare (de la +16,3% YoY în decembrie) este de bun augur pentru evoluția în continuare a prețurilor bunurilor de consum și a bunurilor durabile.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online