Înalta Curte de Casație și Justiție din România trimite dosarul Revoluției din 1989 la Curtea de Apel

54

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ICCJ) a decis, pe 24 februarie, să trimită dosarul așa-numitei Revoluții din 1989 la Curtea de Apel, întrucât a stabilit că nu are competență în acest caz, relatează Wall-street.ro.

Acesta este doar cel mai recent transfer al dosarului în care este implicat fostul președinte Ion Iliescu – presupusul creier al crimelor nejustificate care au avut loc după ce Nicolae Ceaușescu a fost răsturnat la 22 decembrie 1989 și 30 decembrie în același an, când au fost instituite noi autorități. În perioada de 8 zile, în care țara a fost condusă de un organism interimar condus de Ion Iliescu, 857 de persoane au murit, 2.382 de persoane au fost grav rănite, iar mult mai multe au fost maltratate chiar și în baza regulamentelor de război, pe motiv că erau “teroriști”.

Dosarul Revoluției din 1989 a fost redeschis în 2016 de către procurorul general interimar Bogdan Licu. În 2019, Augustin Lazăr, procurorul general, i-a trimis în judecată pe Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, șeful Aviației Militare.

Dosarul suferea de un viciu fundamental, după cum arată Europa Liberă România: Securitatea a fost exonerată de orice responsabilitate. Chiar și așa, dosarul a fost trimis pe parcursul celor patru ani din 2019 între principalele instanțe din România, pe diverse motive.

 

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online