Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă

25

Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la o sumă fixă, renunţându-se astfel la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, informează România Liberă.

De asemenea, Guvernul analizează posibilitatea ca mai multe indemnizaţii sociale, printre care alocaţiile pentru copii şi cele pentru persoanele cu handicap, să fie impozitate cu 15%, pentru reducerea cheltuielilor bugetare, au declarat surse oficiale.

Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, începând din 1 ianuarie 2009, persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85 % din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.

Însă, preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii „nu vor fi atinse”, toate celelalte subvenţii fiind un subiect de „analiză, reducere sau anulare”.

„Trebuie să ne obişnuim să trăim cu cât producem şi să nu trăim cu falsuri”, a spus Băsescu.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online