Inflația din zona euro scade brusc la 6,9% pe măsură ce costurile energiei scad

37

Inflația din zona euro a scăzut brusc la cel mai scăzut nivel din ultimii un an, după o scădere a costurilor energiei.

Prețurile de consum armonizate din zona euro au crescut de la an la an cu 6,9% în luna martie, în scădere față de 8,5% în luna precedentă, pentru a atinge cel mai scăzut nivel din februarie 2022.

Scăderea, din cauza scăderii cu 0,9% a prețurilor la energie, a fost mai accentuată decât previziunile economiștilor chestionați de Reuters, care se așteptau la o inflație de 7,1% în zona euro pentru martie.

Acesta va întări cererile pentru Banca Centrală Europeană de a înceta creșterea ratelor dobânzilor, deja la cel mai înalt nivel de la criza financiară din 2008.

Turbulențele de luna trecută din sectorul bancar au ridicat, de asemenea, perspectiva unei crize de credit care ar putea frâna atât inflația, cât și creșterea în lunile următoare.

Cu toate acestea, oficialii BCE au semnalat că probabil că vor continua să majoreze ratele la următoarea lor întâlnire de politică din mai, dacă nu se agravează turbulențele bancare.

Scăderea inflației totale a venit în ciuda unei noi accelerări a ratei de creștere a prețurilor la alimente și servicii.

Inflația de bază, care exclude costurile energiei și alimentelor pentru a oferi o imagine mai bună a presiunilor subiacente ale prețurilor, a atins un nou maxim din zona euro de 5,7% în martie, în creștere față de 5,6% în luna precedentă.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online