ING vede inflația din România la finalul anului la 7,4%, reducerea ratelor nu este total imposibilă

86

 

În estimările lui Valentin Tătaru, economistul şaf al ING Bank România, inflația globală din România va ajunge la 7,4%, cu riscuri de scădere, iar dobânda cheie va rămâne la 7%, deși o anumită reducere a dobânzii nu este total exclusă.

Astfel, efectele de bază, plafoanele prețurilor la energie și stabilizarea prețurilor internaționale la energie și alimente împing valorile inflației în jos, în timp ce forțele ascendente includ creșterile de costuri care nu au fost încă transferate în totalitate în prețurile de consum, presiunile salariale și ratele reale încă negative, a explicat el, potrivit Economica.net.

În ceea ce privește ratele de pe piața interbancară, importante pentru ratele dobânzilor la creditele de retail, Tătaru consideră că “s-a atins un minim”, dar prețurile nu vor atinge neapărat un minim.

Aşadar, “Ne așteptăm la o stabilitate în jurul nivelurilor actuale. Este mai probabil ca situația lichidităților să rămână acomodativă, deși excedentul s-ar putea reduce la niveluri mai ușor de gestionat. În cazul în care traiectoria inflației va surprinde (chiar și ușor) în jos, nu am exclude o reducere modestă a ratei până la sfârșitul anului 2023”, a declarat acesta.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online