INHGA coordonează un proiect de 1 milion de euro derulat în colaborare cu Norvegia

14

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Mediului si Administratia Nationala Apele Române (ANAR), Directia Apelor Mures, DHI si NVE Norvegia, a lansat programul “Balance for Life” ce face parte din proiectul “Îmbunatatirea managementului resurselor de apa in bazinul Mures”, in valoare de 1 milion de euro.

Potrivit Institutului, din costul total estimat al proiectului, grant-ul acordat reprezinta circa 80%, iar Ministerul Mediului sprijina includerea in bugetul sau a contributiei financiare a programului (in jur de 15%), restul de 5% fiind asigurat prin contributie de catre partenerii norvegieni. Durata de imp lemenetare a proiectului va fi de doi ani, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2011.

La 1 august 2007, in baza Memorandum of Understanding semnat intre România si Norvegia, tara noastra devine membra a Spatiului Economic Europen (EEA). Prin acest pas, autoritatile române au posibilitatea sa acceseze fonduri in valoare de peste 98 milioane de euro, cu ajutorul a doua mecanisme, unul dintre ace stea fiind EEA Grants – European Economic Area financial mechanism, in cadrul caruia 50,5 milioane euro sunt directionate catre România, dintre care 48,5 milioane euro reprezinta contributia Norvegiei.

Lansarea competitiei de proiecte a avut loc la inceputul anului 2008. La solicitarea Ministerului Mediului si ANAR, INHGA, având ca parteneri Directia Apelor Mures, Norwegian Water Resources and Energy Directorate si Danish Hydrological Institute, DHI Norvegia a elaborat propunerea de proiect intitulata “Îmbunatatirea managementului resurselor de apa in bazinul Mures”.
Aplicatia a fost depusa la data de 13 iunie 2008, iar zece luni mai târziu a fost aprobata de catre Comitetul Mecanismului Financiar de la Bruxelles pentru finantare. Ulterior, ziua de 22 iunie 2009 a fost declarata ca prima data de eligibilitate a proiectului.

Conform procedurilor din cadrul ace stui mecanism, pe baza semnarii Grant Agreement intre FMO (Oficiul Mecanismului Financiar) si Ministerul Finantelor Publice (MFP), acesta din urma, in calitate de Punct National Focal, urmeaza sa incheie cu INHGA un contract de imp lementare. INHGA precizeaza ca obiectivul general al proiectului este utilizarea durabila a resurselor de apa din bazinul hidrografic Mures, reteaua de observatii a bazinului hidrografic Târnava Mica urmând sa fie optimizata.
De asemenea, prin intermediul mode larii matematice vor fi simulate si evaluate posibile scenarii de impact asupra resurselor de apa pentru bazinul hidrografic Târnava Mica.

Rezultatele aplicatiei in acest bazin hidrografic se vor concretiza in recomandari privind reteaua de observatii si masuratori, care se vor aplica in bazinul hidrografic Mures si mai mult, metodologia elaborata va fi aplicabila la nivelul tuturor bazinelor hidrografice din România. Proiectul va furniza rezultate de cercetare inedite si de inalta calitate, care vor raspunde cerintelor de implementare a Directivei Cadru Apa 2000/60/EC si a Directivei Ape Subterane 2006/118/EC.

Odata cu derularea acestui program, Directia de Ape Mures va beneficia de dotarea cu aparatura automata pentru masurarea debitelor si nivelurilor cursurilor de apa, a nivelurilor piezometrice in forajele de observatie din bazinul hidrografic Târnava Mica, softuri si echipamente informatice necesare pentru transmisia automata a datelor, training, model integrat ape de suprafata – ape subterane pentru imbunatatirea gospodaririi integrate si durabile a resurselor de apa.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online