Investițiile nete în România au crescut cu 8,5% în 2022

43

 

În contextul creşterilor, investițiile nete în economia României s-au ridicat, pe parcursul anului trecut, la aproape 151 mld. lei (30 mld. euro), cu 8,5% mai mult față de anul 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, “Investițiile nete demonstrează impactul pozitiv pe care l-au avut măsurile pe care le-am luat în economia reală”, a comentat premierul Nicolae Ciucă, citat de Ziarul Financiar.

În plus, “Alte cifre care arată succesul economiei românești în perioada acestei guvernări sunt creșterea PIB-ului cu 4,8%, investițiile străine directe de 11,3 mld. euro, absorbția fondurilor europene de 73% și exporturile de 85 mld. euro”, a adăugat premierul.

De asemenea, investițiile în echipamente productive au crescut anul trecut cu 7,8%, iar cele în construcții cu 8,2%.

În contextul procentual, numai în ultimul trimestru al anului, volumul investițiilor a urcat cu 17,2% față de anul precedent, ajungând la 54,2 mld. lei (aproape 11 mld. euro).

Aşadar, Creșteri au fost înregistrate la alte cheltuieli (+29,5% an/an), lucrări de construcții noi (+15,9% an/an) și utilaje (inclusiv mijloace de transport) – plus 14,6% an/an.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online