Investitorii pariază că Fed a terminat de majorat dobânzile

44

Investitorii pariază că majorarea ratei dobânzii de către Rezerva Federală în această săptămână va fi ultima din campania sa de reducere a inflației, în condițiile în care falimentul a două bănci regionale din SUA și un acord de salvare pentru Credit Suisse au ajutat banca centrală în misiunea sa de a înăspri condițiile financiare și de a întinde șuruburile asupra debitorilor.

În urmă cu două săptămâni, piețele futures reflectau așteptările că rata cheie a băncii centrale americane va crește până la 5,7% până în vară.

Dar prăbușirea Silicon Valley Bank și a firmei sale similare Signature – și căsătoria de pușcă a Credit Suisse și UBS după un weekend tensionat de negocieri – au forțat o reevaluare drastică a cât de mult va trebui să mai acționeze Fed pentru a-și urmări obiectivele de politică.

Fed a crescut ratele dobânzilor în cea mai mare economie din lume de la aproape zero la începutul anului trecut la un interval de 4,75 până la 5 la sută după ultimul său anunț de politică de miercuri – cea mai mare rată de la 2007. Însă recentele ruperi din industria bancară au stârnit temeri legate de înăsprirea condițiilor de creditare, fiind de așteptat ca instituțiile financiare să retragă din ce în ce mai mult liniile de credit pentru a-și proteja propriile bilanțuri.

Piețele nu exclud posibilitatea unei noi creșteri de un sfert de punct în luna mai, dar o menținere urmată de o serie de reduceri mai târziu în cursul anului este considerată acum ca fiind cel mai probabil scenariu.

Neliniștea din sectorul bancar a diminuat deja disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi întreprinderilor și persoanelor fizice, același efect produs de ratele mai mari ale dobânzilor. Este probabil ca valurile să continue. Emisiunile de datorii corporative și de acțiuni din SUA au încetinit în ultimele două săptămâni, iar o măsură de piață care cuantifică stresul de finanțare bancară – spread-ul FRA-OIS – a crescut miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Au proliferat temerile investitorilor privind o încetinire dramatică a împrumuturilor ipotecare, în special în domeniul imobiliar comercial, care este condus în principal de băncile regionale.

“Băncile se află sub presiune pe trei fronturi diferite: costurile de finanțare, scăderea valorii activelor și controlul de reglementare. Dacă combinați aceste trei lucruri, începeți să vă puneți întrebări cu privire la disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi în următoarele trimestre”, a declarat Torsten Slok, economist șef la Apollo Global Management.

“Fed era deja în procesul de înăsprire a condițiilor de creditare. Acum, brusc, avem un efect de mărire, ceea ce ar putea însemna o înăsprire mai rapidă a condițiilor financiare, ceea ce, la rândul său, crește riscul unei opriri bruște a economiei.”

Președintele Fed, Jay Powell, a recunoscut miercuri că evenimentele din ultimele două săptămâni au fost “susceptibile de a duce la o anumită înăsprire a condițiilor de creditare”. La rândul său, acea înăsprire indusă de piață va funcționa “în aceeași direcție ca și înăsprirea ratei”, a spus el, ceea ce implică faptul că banca centrală ar putea să nu fie nevoie să crească costurile de împrumut atât de agresiv cum se anticipa anterior, deoarece investitorii vor face treaba în schimb.

“Vă puteți gândi la aceasta ca fiind echivalentul unei creșteri a ratei, sau poate mai mult decât atât”, a spus Powell.

De asemenea, publicat miercuri, “dot plot” al Fed a arătat că oficialii se așteaptă în continuare la cel puțin o altă creștere a ratei dobânzii în acest an.

“Lipsa de împrumuturi bancare pe care o vom vedea pe termen mediu va înăspri condițiile financiare, ceea ce Fed dorește să facă”, a declarat John McClain, manager de portofoliu la Brandywine Global Investment Management. “Băncile vor acționa la îndemnul a ceea ce încearcă să realizeze Fed”.

Cu condiții tot mai dificile pentru debitori, Fed ar putea fi sub mai puțină presiune pentru a continua propria luptă împotriva inflației – luând piciorul de pe pedala care a comprimat piețele financiare pentru cea mai mare parte a 12 luni.

“Prețul creditului se mișcă mai sus”, a declarat Steve Booth, șef al corporațiilor cu grad de investiție la T Rowe Price. “Condițiile financiare se vor înăspri pe fondul acestui lucru, iar acest lucru introduce un risc economic mai larg. Și apoi, evident, ce înseamnă asta pentru politică este următoarea întrebare evidentă.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online