Iohannis: Aleşii care îşi vor schimba partidul, îşi vor pierde mandatul

14

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Sibiu, că Alianța Creștin Liberală (ACL) va contesta la Curtea Constituțională Ordonanța 55 “de legalizare a traseismului în administrația publică locală” și fiecare trecere a unui ales local de la un partid la altul, el avertizându-și colegii ACL că își vor pierde mandatul acei aleși care își vor schimba partidul.

“Împreună cu specialiștii din Alianța Creștin Liberală a fost analizată această ordonanță și pe lângă faptul că noi politic am declarat și considerăm că această ordonanță vine să pregătească un avantaj net pentru candidatul PSD, folosindu-se de majoritatea din Parlament și de faptul că PSD-ul guvernează România, specialiștii noștri consideră că ordonanța este neconstituțională. În acest sens, îi avertizez public pe toți colegii mei din administrația publică locală, aleși, președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni, consilieri locali și supleanți pe listele consiliilor, să nu se lase ademeniți și să nu opteze în concordanță cu această ordonanță. Noi, Alianța Creștin Liberală vom ataca toate aceste acte. Vom ataca ordonanța, vom ataca fiecare opțiune a unui ales local în parte”, a afirmat Klaus Iohannis.

El și-a exprimat încrederea că Ordonanța 55 va fi anulată de Curtea Constituțională.

” Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanță va fi anulată de Curtea Constituțională și se vor trezi în situația de ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor. Aceste aspecte de neconstituționalitate sesizate de specialiștii noștri se văd foarte simplu. Este vorba de caracterul temporar al ordonanței care nu tratează pe picior de egalitate pe întreaga durată a mandatului, opțiunea alesului local de a schimba partidul politic. Este vorba, în al doilea rând, de înfrângerea dorinței electoratului, ceea ce am spus mai demult, o bătaie de joc la adresa electoratului, care s-a pronunțat prin votul său, fie direct, în cazul primarului sau al președintelui Consiliului Județean și pe listă pentru consilieri. Lucru foarte grav, în situația în care mai sunt doar puține săptămâni până la scrutinul prezidențial. Se schimbă configurația structurii politice. Este o modificare cu un impact deosebit de puternic și inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor”, a adăugat liderul liberal.

Potrivit președintelui PNL, specialiștii din ACL sunt siguri că vor avea câștig de cauză la Curtea Constituțională, după ce au analizat practica Curții.

“Specialiștii noștri au analizat practica Curții Constituționale și au găsit numeroase exemple, unde Curtea Constituțională a decis în sensul obligativității păstrării mandatului obținut prin vot. Această ordonanță contravine practicilor Curții Constituționale. Este o încercare a PSD-ului, a Guvernului de a schimba configurația politică în prag de alegeri prezidențiale”, a concluzionat Klaus Iohannis.

Președintele PNL și candidatul ACL la prezidențiale a spus că numeroși primari ai ACL i s-au plâns că se fac presiuni politice asupra lor, să treacă la unul din partidele aflate la guvernare. Iohannis se așteaptă ca presiunile din partea PSD asupra primarilor ACL să continue. “În ultima vreme am fost foarte mult prin țară și am discutat acolo cu primari și au fost multe situații în care primarii au venit la mine și mi-au spus că se fac presiuni asupra lor, să treacă de la noi într-un partid aflat la guvernare. (…) Aceste presiuni există și acum și bănuiesc că vor continua”, a spus Klaus Iohannis.

Liderul liberal a subliniat că nu vor fi primiți în partid aleși de la alte partide. “Nu primim traseiști politici. Nu dorim să încurajăm traseismul politic, nu dorim să încurajăm fraudarea alegerilor”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă se așteaptă ca să fie mulți aleși locali care își vor schimba partidul, Klaus Iohannis a răspuns: “Eu sper să fie puțini sau chiar deloc. Apelul de astăzi l-am făcut în special în calitate de primar și este destinat colegilor mei din administrația publică locală. Le spun cu toată răspunderea că este greșit să facă acest pas și este greșit să se lase ademeniți”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online