Israelul riscă să se transforme într-o națiune închisă

47

 

În cuvintele justificate, deși picante, ale unui investitor tech veteran din Israel:

“Este un adevărat miracol ceea ce am construit aici.” În ultimele trei decenii, această țară mică de 9 milioane de locuitori, situată într-un cartier ostil, a trecut peste războaie, revolte și crize financiare pentru a crea unul dintre cele mai extraordinare puncte fierbinți de tehnologie din lume. Însă recenta îndepărtare de democrație a guvernului de coaliție de dreapta al Israelului îi alarmează pe celebrii antreprenori din domeniul tehnologiei din această țară, unii dintre ei amenințând acum că vor pleca. Este oare prima națiune de start-up-uri din lume în pericol de a se transforma într-o națiune închisă?

Dacă ascultați retorica foarte încărcată a multor intelectuali, antreprenori și investitori liberali israelieni, ați putea crede că da. Istoricul israelian rockstar Yuval Noah Harari a comparat mișcarea guvernului de a restricționa puterile Curții Supreme cu o “lovitură de stat antidemocratică”. Confruntarea politică, care a declanșat proteste în masă pe străzi, a zguduit atât antreprenorii locali, cât și investitorii internaționali și a dus la o prăbușire a valorii shekelului. “Mogulii din domeniul tehnologiei știu că, fără un sistem judiciar independent și o societate democratică, întreaga lor industrie este în pericol”, a scris Harari în Washington Post.

Luni, start-up-ul de securitate în cloud Wiz, în vârstă de trei ani, care tocmai a strâns 300 de milioane de dolari la o evaluare impresionantă de 10 miliarde de dolari, a devenit ultima dintr-o serie de companii de tehnologie fondate în Israel care a trâmbițat alarma. Wiz a declarat că nu va transfera niciunul dintre banii pe care i-a strâns în Israel cât timp continuă incertitudinea politică. Mi-a spus Assaf Rappaport, directorul executiv al Wiz, că măsurile judiciare luate de guvern pun în pericol valorile fundamentale ale respectului față de lege și toleranței care stau la baza democrației israeliene.

“Aceasta este mai mult o amenințare existențială decât orice rachetă”.

De-a lungul mai multor ani, sectorul tehnologic israelian a dat dovadă de o rezistență uimitoare în fața amenințărilor repetate la adresa securității și a fost puțin distras de psihodrama performativă a politicii naționale. Concentrarea sa singulară pe crearea de start-up-uri vibrante, în special în domeniile software-ului de întreprindere, securității și fintech, a făcut din acesta motorul economiei israeliene. Anul trecut, sectorul tehnologic a reprezentat 54% din exporturile țării și a angajat aproximativ o zecime din forța de muncă.

La fel ca majoritatea celorlalte țări, Israelul a fost afectat de cea mai recentă recesiune a pieței tehnologice, finanțarea start-up-urilor scăzând anul trecut cu aproape jumătate, la 15,5 miliarde de dolari. Dar acest total anual a rămas al doilea cel mai mare înregistrat vreodată, iar investițiile în stadii incipiente au continuat să crească în 2022, potrivit Institutului de Politici Start-up Nation. De asemenea, Israelul cheltuiește mai mult pentru cercetare și dezvoltare ca proporție din PIB – 5,4% – decât orice altă țară din OCDE.

Israelul cheltuiește mai mult pentru cercetare și dezvoltare

Dar acapararea puterii judiciare de către guvern a mobilizat sectorul tehnologic ca niciodată înainte. “Reținerea a fost aruncată pe fereastră. Oamenii din domeniul tehnologiei sunt mușchii din spatele mișcării de protest”, mi-a spus un alt antreprenor. “Este minunat că trăim într-o democrație reală, așa cum vedem astăzi. Dar situația este înfricoșătoare ca naiba”. Unii antreprenori, precum Rappaport, rămân optimiști că se poate ajunge la un compromis, agățându-se de faptul că premierul Benjamin Netanyahu a fost un campion activ al națiunii start-up din Israel. Dar alții își acoperă deja pariurile, discutând pe grupuri de mesagerie despre meritele relative ale relocării în Cipru, Spania sau SUA.

O teorie cu privire la motivul pentru care industria tehnologică israeliană a cunoscut un boom este aceea că a beneficiat în mod pervers de ceea ce istoricul Mark Zachary Taylor a numit “nesiguranța creativă”. La fel ca alte țări mici care se confruntă cu mari amenințări la adresa securității, cum ar fi Coreea de Sud și Taiwan, Israelul și-a făcut un imperativ strategic din a prioritiza securitatea externă în detrimentul luptelor interne și inovația tehnologică în detrimentul redistribuirii bogăției. În cartea sa “The Politics of Innovation”, Taylor explică modul în care țările dinamice din punct de vedere tehnologic, precum Israelul, se bazează, de asemenea, mult mai mult pe rețelele sociale informale de antreprenori și investitori decât pe orice instituții guvernamentale.

Pericolul pentru sectorul tehnologic din Israel este că luptele interne vor degrada această nesiguranță

Pericolul pentru sectorul tehnologic din Israel este că luptele interne vor degrada această nesiguranță creativă și vor eroda rețelele sociale delicate ale țării. Investitorul veteran spune că a fost nevoie de 30 ani pentru a construi Start-up Nation, dar poate fi ușor deteriorat. “Nu a fost construită în pământ, ci în mințile și inimile noastre”, spune el. Este posibil ca în Israel să fie în joc forțe mai mari decât viitorul sectorului său tehnologic. Dar ar aduce daune incalculabile dinamismului economiei Israelului și securității sale geopolitice, dacă guvernul ar pierde aceste inimi și minți.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online