Iulia Timoșenko și George Robertson pledează pentru unitate occidentală în sprijinul Ucrainei

37

 

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko și fostul secretar general al NATO, George Robertson, au subliniat că unitatea națiunilor occidentale împotriva agresiunii rusești și în sprijinul Ucrainei este primordială pentru pacea pe termen lung în Europa, în cadrul unui eveniment la București.

The Economist Impact events a organizat cea de-a treia masă rotundă anuală de afaceri și investiții din România la București între 15 și 16 martie, reunind oficiali guvernamentali, părți interesate din UE și din sectoarele bancar, energetic sau de telecomunicații pentru a discuta despre provocările viitoare.

Fără îndoială, un punct culminant al evenimentului, cel de-al doilea panel din prima zi i-a avut ca invitați pe fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko și pe fostul secretar general al NATO, George Robertson. Ridicându-se în picioare pe scenă în remarcile sale de deschidere, Timoșenko a mulțumit României pentru ajutorul și primirea refugiaților ucraineni, în special în primele zile ale războiului. “Ucrainenii își vor aminti acest lucru pentru totdeauna. Vă mulțumesc”, a spus ea.

Timoșenko a reamintit apoi eforturile depuse în timpul mandatului său de premier pentru ca Ucraina să facă parte din NATO și modul în care Germania și Franța au blocat acest proces. Câteva luni mai târziu, după ce discuțiile au eșuat, subliniază Timoșenko, Rusia a ocupat 20% din Georgia și a înarmat energia pentru prima dată, oprind livrările de gaze în plină iarnă. Ani mai târziu, a tăiat Donbasul și Crimeea din Ucraina, în timp ce țările occidentale au încorsetat Ucraina într-o pace nesigură. “Interesele Rusiei și ale altor națiuni față de Rusia au ocupat un loc mai important. Interesul mercantilist a prevalat. Ne confruntăm astăzi cu consecințele acestor decizii”, a declarat fostul premier, înainte de a concluziona că singura garanție de securitate fiabilă pentru Ucraina este aderarea deplină la NATO și nimic între ele.

La rândul său, fostul secretar general al NATO, Robertson, a remarcat că NATO este acum forțat să ducă un război prin procură, ajutând Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești. De asemenea, el a reamintit cum, stând lângă el pe scenă în 2002, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că Ucraina este un stat-națiune independent care va lua propriile decizii cu privire la securitatea sa. Robertson a subliniat că regimuri autoritare precum Rusia și China se pot schimba peste noapte datorită deciziilor liderilor lor.

“Președintele Xi Jinping a schimbat peste noapte regulile de covidie în China, deoarece a simțit că pământul se mișcă sub el. URSS s-a retras fără condiții sau clauze din Afganistan peste noapte. Dacă Occidentul rămâne solid și dacă continuăm să furnizăm armament Ucrainei și dacă, la nivel global, recunoaștem că suntem parte a bătăliei, terenul se va mișca sub Putin, iar acesta va fi cel mai bun rezultat posibil”, a declarat Robertson.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online