Judeţul Mureş şi-a prezentat cele mai importante comori arheologice, de Ziua Naţională a României

32

Consiliul Județean, alături de Biblioteca Județeană, Muzeul Județean și Arhivele Naționale Mureș au prezentat, luni, de Ziua Națională a României, două dintre cele mai importante comori arheologice pe care județul le deține, Tezaurul Dacic, descoperit la Mădăraș în această vară, și Fibula de la Suseni, un exemplar de bronz unic în lume.

Cele două comori au fost prezentate publicului larg la Palatul Culturii din Târgu Mureș — Fibula de la Suseni la festivitatea de decernare a distincțiilor județului Mureș, iar primul tezaur dacic din argint descoperit la Mădăraș, în cadrul expoziției ‘1918, Unirea Românilor — Perspective mureșene’.

Alături de cele două comori, la expoziția organizată la Palatul Culturii din Târgu de Ziua Națională a României au fost prezentate mărturii și documente ale Unirii de la 1918, o parte din colecția de ziare interbelice, precum ‘Mureșul’, ‘Glasul Mureșului’, ‘Unirea’, ‘Înfrățirea poporului’ și altele, care au reflectat modul în care Marea Unire a fost trăită și percepută de mureșeni, precum și facsimile după documente din anii 1916-1923 referitoare la evenimentele premergătoare Marii Uniri, la tratatele de pace încheiate, proclamații și mărturii ale vremii.

Pentru prima oară de la instituirea distincției județului Mureș, ‘Fibula de la Suseni’, ajunsă la ediția a XIV-a, festivitatea în cadrul căreia aceasta este conferită s-a desfășurat în prezența exemplarului original.

Diploma de Excelență și distincția Fibula de la Suseni au fost conferite de Instituția Prefectului — Județul Mureș în semn de înaltă recunoaștere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială și pedagogică, pentru aportul deosebit la consolidarea identității comunității mureșene pentru 10 persoane.

Printre cei care au primit distincția se regăsesc Lokodi Edita Emoke, fostul președinte al Consiliului Județean Mureș, profesor Ștefan Someșan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș,  Madaras Joszef, actor (post-mortem), colonel Dorin Oltean, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș, profesor Spilemann Mihaly, cercetător, profesor Marin Șara, preot protopop Teodor Beldean, Înaltpreasființia Sa Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Frunda Gyorgy, consilier al primului ministru, doctor Marius Zeno Popa.

La festivitatea de la Târgu Mureș au participat, printre alții, fostul ministru al Finanțelor din Ungaria, Janos Veres, și eurparlamentarul Alexandra Doboi, vicepreședintele PES, fost raportor al Parlamentului European pentru integrarea în Uniunea Europeană a României și Bulgariei.

Fibula de la Suseni se află în colecția Muzeului Județean Mureș din 1924, este cea mai importantă piesă, are 22-23 centimetri lungime și o greutate de peste 300 de grame. Piesa este atribuită Epocii Bronzului sau sfârșitului Epocii Bronzului ori, în termeni științifici, Hallstatt-ului timpuriu sau Hallstatt-ul A, adică prima Epocă a Fierului.

Fibula de la Suseni este considerată o comoară unică în lume, atât prin frumusețea, cât și prin modul de păstrare, și oricâte cercetări s-au făcut pe marginea acestui misterios accesoriu vestimentar, nu a mai fost găsită nicăieri o piesă identică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online