Kazahstanul va intensifica monitorizarea mărfurilor reexportate în Rusia

36

Kazahstanul urmează să monitorizeze mărfurile care trec prin țara pentru reexport, urmărindu-le până când ajung la destinația lor finală, pe fondul eforturilor capitalelor occidentale de a împiedica companiile și persoanele străine să ajute Rusia să eludeze sancțiunile.

Națiunea din Asia Centrală, care împarte cea mai lungă graniță terestră cu Rusia, a văzut exporturile către vecinul său – cum ar fi electronicele de larg consum – au crescut anul trecut, deoarece sancțiunile au împiedicat accesul Rusiei pe piețele vestice.

Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Moscovei datorită legăturilor sale istorice și culturale, nu a impus niciun fel de sancțiuni sau restricții asupra comerțului său cu Rusia. Dar se bucură și de o relație comercială strânsă cu UE, ceea ce înseamnă că trebuie să meargă pe frânghia diplomatică în urma invaziei Rusiei în Ucraina de anul trecut.

Oficialii din Kazahstan insistă că există alte motive decât reexportul de mărfuri către Rusia în spatele multor vârfuri ale datelor de export. Dar ei sunt, de asemenea, dornici să sublinieze măsurile pe care țara le-a luat pentru a se asigura că întreprinderile se conformează, cum ar fi noul sistem de urmărire vamală.

Raportat pentru prima dată de Eurasianet, noul instrument online va fi lansat pe 1 aprilie și „permite urmărirea în timp real a întregului lanț de circulație a mărfurilor de la graniță la graniță”, a declarat un înalt oficial kazah pentru Financial Times.

„Înțelegem toate riscurile sancțiunilor secundare, așa că ne monitorizăm îndeaproape comerțul reciproc cu toți partenerii”, a spus oficialul, adăugând că țara „lucrează constant pentru a reduce riscurile de reexport”.

Datele Biroului Naţional de Statistică din Kazahstan au arătat o creştere cu 25% a exporturilor către Rusia anul trecut, comparativ cu anul precedent. De exemplu, numărul de mașini de spălat rufe exportate în Rusia din Kazahstan a crescut de la zero în 2021 la aproape 100.000 în 2022.

Dar oficialii din Kazahstan evidențiază creșterea prețurilor la energie și alți factori pentru a explica creșterea valorii în termeni comerciali. Ei subliniază, de asemenea, faptul că multe produse, de exemplu din Europa, care au ajuns pentru reexport în Rusia provin din țări precum Turcia și China care nu au impus nicio limită comerțului cu Rusia.

Practica de reexport, denumită în mod obișnuit „importuri paralele” în Rusia, este raportată că implică companii din țări care împărtășesc o uniune vamală cu Rusia, cum ar fi Kazahstanul și Armenia.

Companiile, fie deținute la nivel local, fie înființate de cetățeni ruși, cumpără bunuri de la firme occidentale care fie au boicotat Rusia de la începutul invaziei sale în Ucraina, fie au încetat să exporte în Rusia din cauza sancțiunilor.

Adesea, aceste articole sunt bunuri de consum occidentale, cum ar fi telefoanele mobile. După ce au primit mărfurile în aceste țări terțe, companiile le reexportă în Rusia.

Kremlinul are o listă lungă de articole cu importuri paralele legalizate, ceea ce înseamnă că companiile care mută astfel de bunuri în Rusia nu mai au nevoie de aprobarea producătorului inițial, de exemplu de la Apple pentru importul celor mai recente iPhone-uri.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online