Kingfisher: profiturile în scădere îl lasă pe Garnier să se dea de ceasul morții

44

Bust poate urma cu ușurință boom-ul. Retailerul de bricolaj listat în Marea Britanie Kingfisher a încercat să evite acest scenariu de când impulsul său pandemic s-a estompat. O criză a costului vieții, prețuri mai mari la energie și salarii în creștere, toate acestea s-au adăugat la tristețea de anul trecut. Cel puțin compania a reușit să mențină un anumit nivel de dinamică, după cum au arătat marți rezultatele anuale complete.

Vânzările comparabile în 12 luni până în ianuarie au fost cu peste 15% mai mari față de nivelurile de dinainte de pandemie. Dar acestea au scăzut cu 2,1% față de anul trecut.

Tendințele de lucru de acasă s-au estompat, dar nu s-au inversat complet. Persoanele cu fracțiune de normă încă cheltuiesc pentru a-și renova proprietățile atunci când pot. Acțiunile Kingfisher s-au redresat brusc de la minimele din octombrie. Dar o evaluare revenită la nivelurile văzute ultima dată la începutul anului 2022 nu are susținere pe măsură ce revin îngrijorările economice.

Sondajele sugerează că agenții imobiliari de pe piața cheie a retailerului din Marea Britanie sunt la cea mai sumbră din 2009. Incertitudinea cu privire la evoluția ratelor dobânzilor rămâne. Turbulențele de pe piețele bancare nu s-au transformat încă într-o criză a creditelor, dar sunt posibile efecte de impact asupra încrederii consumatorilor. Comercianții cu amănuntul de bricolaj, în ciuda eforturilor lor de a se debarasa de eticheta lor ciclică, rămân vulnerabili.

Kingfisher are diversificarea de partea sa; mărcile britanice B&Q și Screwfix acoperă baze de clienți diferite. Chiar și așa, creșterea vânzărilor în al patrulea trimestru al anului trecut a încetinit.

Profitul ajustat înainte de impozitare a scăzut cu 20% la 758 milioane de lire sterline, în comparație cu anul record al Kingfisher în 2021-22. Rezultatul a fost la capătul superior al intervalului ghidat de companie. Analiștii se așteaptă ca profitul să scadă din nou mai jos în acest an la £ 633mn. Un multiplu al prețului acțiunii față de câștigurile viitoare de 11 ori este în linie cu media sa de cinci ani.

De când a preluat conducerea în 2019, directorul general Thierry Garnier a ajutat la atenuarea loviturii cauzate de volatilitatea economică. Reducerile de costuri în domenii precum aprovizionarea și logistica au compensat creșterile din alte domenii. Alte răscumpărări de acțiuni sunt promise pentru mai târziu în acest an, după ce un program actual de 300 milioane de lire sterline se va încheia.

Garnier încearcă să picteze o imagine optimistă, dar nu poate face prea multe pentru a acoperi fisurile de pe piața imobiliară sau o altă potențială șovăire a încrederii consumatorilor.

City Bulletin este un briefing zilnic al City of London livrat direct în căsuța dvs. de e-mail la deschiderea pieței. Faceți clic aici pentru a o primi cinci zile pe săptămână.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online