Klaus Iohannis: Îmi doresc să merg să fac treabă; am tendinţa să rezolv problemele, nu să le încurc

49

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, este decis să nu renunţe în timpul negocierilor din USL la funcţiile de ministru al Afacerilor Interne şi vicepremier.

Într-un interviu acordat marţi AGERPRES, Klaus Iohannis a declarat că intrarea României în spaţiul Schengen va reprezenta o prioritate pentru viitorul său mandat de ministru de Interne.

Klaus Iohannis se recomandă ca fiind “un politician între două vârste, cu ceva experienţă în administraţie, interesat în rezolvarea unor probleme publice”.

AGERPRES: Dl Iohannis, primul interviu ca viitor ministru…

Klaus Iohannis: Asta nu pot să spun. Sunt acum primar. Dacă în zilele următoare voi fi ministru sau nu, depinde de negocierile de astăzi.

AGERPRES: Depinde strict de dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Nu. Nu depinde de mine decât în mică măsură. Eu voi fi unul dintre cei care participă la negocieri.

AGERPRES: O să renunţaţi la funcţia de vicepremier şi o să mergeţi doar ca ministru?

Klaus Iohannis: Nu, în niciun caz. Deci ecuaţia sau combinaţia vicepremier – ministru al Afacerilor Interne nu este negociabilă.

AGERPRES: Dacă o să ajungeţi vicepremier şi ministru de Interne, va fi o prioritate pentru dumneavoastră intrarea României în spaţiul Schengen?

Klaus Iohannis: Da. Este un punct important. Este o chestiune importantă pentru noi, care a fost dusă în discuţia publică prea sus, prea repede, înainte să avem garanţia că se realizează, de unde şi alţii au făcut acelaşi lucru. Schengen nu mai este de mult o chestiune a Ministerului de Interne, este o chestiune legată de politica europeană a României, deci de politica externă şi sper să existe voinţa politică în întreaga politică guvernamentală, plus preşedinte, să se negocieze în sensul rezolvării.

AGERPRES: Faptul că sunteţi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţii germane din România cântăreşte mult în ecuaţia aceasta?

Klaus Iohannis: Nu cred că trebuie să supraevaluăm acest lucru, având în vedere că mai multe ţări europene şi-au exprimat rezerve faţă de România, au legat discuţia Schengen, cu toate că nu este, cu discuţia pe MCV, şi aşa mai departe. Bunăoară pentru francezi sau pentru olandezi, nici nu cred că este un mare avantaj să vină un neamţ la Ministerul de Interne.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online