Knight Frank vine cu o estimare derutantă pentru numărul românilor ultra-bogați

74

 

În prezent, aproape 91.500 de români aveau averi de peste 1 milion de dolari, potrivit firmei de consultanță imobiliară Knight Frank, citată de Ziarul Financiar. Dintre aceștia, 1.828 s-ar fi încadrat în categoria persoanelor cu averi ultra-înalte (UHNWI), cu averi de peste 30 mil. dolari fiecare.

Cifrele sunt raportate începând cu anul 2021 și arată cel mai mare număr de UHNWI din regiune: de trei ori mai mare decât cel din Republica Cehă (597) – țara europeană cu printre cele mai mici disparități de venituri, și aproape dublu față de cel din Polonia (1.067).

Cifrele sunt în concordanță cu marea disparitate a veniturilor din România, care este cea mai mare din întreaga Uniune Europeană. Dar ele trebuie luate cu un pic de sare: aceeași firmă, Knight Frank, a estimat în 2019 numărul de UHNWI din România la doar 215, începând cu 2018 (+5% față de anul precedent). Acum, agenția de consultanță imobiliară a revizuit cifrele: 904 UHNWI în România deja în 2016 și 1.772 în 2020 (nu sunt publicate date despre intermediari). O revizuire de patru ori mai mare a datelor.

În același timp, numărul de “milionari” începând cu 2021, peste 90.000 în România, pare o supraestimare vizibilă.

Consultantul imobiliar Dragoteanu pune și el sub semnul întrebării această cifră, într-o rubrică publicată de Ziarul Financiar, din perspectiva proprietăților de lux din țară. Potrivit specificațiilor publicate în 2019, studiul Knight Frank Attitudes Survey este realizat pe baza răspunsurilor obținute de la bancheri privați și administratori de active – nu neapărat cunoscători ai pasivelor clienților lor.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online