Legenda fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, prezentat într-un articol BBC

35

 

Gheorghe Hagi, considerat cel mai bun jucător român de fotbal din toate timpurile, a fost recent prezentat într-un articol detaliat al postului public britanic BBC.

“De-a lungul unei cariere profesionale de 29 de ani, care s-a încheiat la Galatasaray în 2001, Hagi a jucat pentru Real Madrid și Barcelona și a apărut de 124 de ori pentru țara sa, marcând un record comun de 35 de goluri. L-au numit “Maradona al Carpaților”. S-a clasat pe locul patru la Balonul de Aur în 1994, iar Pele l-a inclus în 2004 pe o listă de 125 de jucători în viață, cei mai buni jucători din lume”, notează articolul BBC.

Pentru mulți, Hagi și generația sa reprezintă apogeul fotbalului românesc. România nu s-a mai calificat la o Cupă Mondială din 1998 și a avut parte de nenorociri similare la Campionatul European. Luna aceasta, echipa națională de fotbal a României începe lupta pentru Euro 2024 în meciurile cu Andorra și Belarus.

La Cupa Mondială din 1994, România a învins Columbia, SUA și Argentina pentru a ajunge în sferturile de finală, unde a fost învinsă de Suedia la loviturile de departajare. Hagi, vedeta acelor meciuri, a devenit cel mai iubit erou al fotbalului din țară. După ce s-a retras, fotbalistul s-a orientat spre management – și i s-a încredințat conducerea echipei naționale, o provocare dificilă pentru oricine.

Vrăjitor pe teren, Gheorghe Hagi s-a confruntat cu un început greu ca antrenor. Acum, la 58 de ani, este proprietarul și antrenorul principal al Farul Constanța, actualul lider al primei ligi din România. După ce a lucrat la Galatasaray, Bursaspor și Steaua București, în 2009 s-a întors în orașul său natal, Constanța, de pe coasta Mării Negre, cu ambiții îndrăznețe.

Devenit între timp un manager experimentat, Hagi a folosit peste 11,3 milioane de euro pentru a construi o academie de fotbal chiar lângă Constanța, un oraș de aproximativ 300.000 de locuitori situat pe coasta Mării Negre, unde și-a propus să creeze o nouă generație de jucători. Peste 200 de copii s-au înscris, iar aproximativ 100 de angajați au fost angajați, academia preluând un club din Constanța.

În doar câțiva ani, Hagi a transformat un club de mâna a treia în campion al României, iar mulți dintre tinerii săi jucători joacă acum la echipe mari din Europa. Clubul a fuzionat cu actuala sa echipă, Farul, în 2021. Echipa este una dintre cele mai tinere din Europa.

“Regele”, așa cum este numit Gheorghe Hagi în România, construiește acum o moștenire care ar putea scoate fotbalul românesc din lunga sa adormire. Unul dintre cei care au urcat în rândurile academiei este chiar fiul lui Hagi, Ianis. Jucătorul de 24 de ani se află acum la Rangers, după ce a jucat pentru Fiorentina și Genk.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online