Liberalii români se așteaptă ca premierul Ciucă să rămână la conducerea partidului și să candideze la președinție în 2024

67

 

Premierul Nicolae Ciucă va rămâne președinte al partidului până la alegerile prezidențiale din 2024, după ce va demisiona din funcția pe care o deține la Guvern în această primăvară, a declarat vicepreședintele liberal (PNL) Alina Gorghiu, citată de News.ro.

Numit deja în fruntea Guvernului, Ciuca l-a înlocuit în 2022 pe fostul lider PNL Florin Cîțu. Numirea a fost considerată ca fiind potrivită cu poziția de prim-ministru și reflectând rolul inferior jucat de Florin Cîțu – care a refuzat demersul președintelui Klaus Iohannis pentru o alianță a liberalilor cu social-democrații.

Prin urmare, rolul politic jucat de premierul Ciucă în calitate de lider al Partidului Liberal a fost pus constant sub semnul întrebării, mai ales având în vedere implicarea sa anterioară redusă în politică.

Vicepreședintele PNL Gorghiu dă acum asigurări că Ciuca va conduce partidul până la alegerile prezidențiale (locale și generale) din 2024 – dar nu mai mult. Acest lucru poate reflecta, de asemenea, lipsa de lideri carismatici în cadrul Partidului Liberal, o situație generată de controlul informal exercitat de președintele Iohannis – a cărui revenire la conducerea partidului este însă foarte puțin probabilă, având în vedere pierderea sprijinului electoral și a credibilității generale.

“În ultimii doi ani, am căutat lideri și cred că am găsit un lider care va rămâne în fotoliu până după alegerile prezidențiale. Vom vedea ce se va întâmpla mai târziu, dar sper ca președintele Ciucă să nu mai rămână în partid și să candideze la Președinția României și să o câștige”, a declarat Alina Gorghiu.

Rămânerea premierului Ciucă în fruntea Partidului Liberal, oricare ar fi motivele, favorizează o poziție mai puternică a Partidului Social Democrat PSD în viitorul Parlament și în administrația locală. De asemenea, este mai probabil ca liberalii să piardă și alegerile prezidențiale – deși sprijinul social-democraților va scădea probabil în timp ce se află la guvernare în următorii doi ani.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online