Liderii politici și cei din mediul de afaceri abordează problema tehnologiei înarmate și a transformării digitale la masa rotundă de la București

55

 

România a devenit un exemplu în regiune în ceea ce privește transformarea digitală, adoptând o lege a interoperabilității, interzicând soluțiile software rusești, digitalizând cazierul judiciar și lansând recent ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, a remarcat ministrul român al cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului The Economist’s Romanian Business & Investment Roundtable.

Subiecte privind tehnologia, politica financiară și geopolitica au fost dezbătute în cadrul evenimentului, care a reunit miniștri, secretari de stat și alți oficiali de la ministerele energiei, finanțelor și cercetării, șefi de centre de cercetare, strategi de credit, directori de la gigantul de resurse naturale Iron Mountain, oficiali UE și factori de decizie politică.

Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT&C a Camerei Deputaților, Parlamentul României, a subliniat modul în care regimuri autoritare precum Rusia au înarmat tehnologia și a susținut că abordarea centralizată și cenzurată a tehnologiei adoptată de China a însemnat că aceasta nu a putut veni cu inovații precum ChatGPT. Pe de altă parte, reglementarea europeană a IA, a gestionării datelor și a platformelor digitale se află în prim-plan la nivel global, într-un mod asemănător cu GDPR. Imperfectă, o astfel de reglementare “este construită pe valori europene și este centrată pe om”, a spus oficialul.

Cel de-al treilea vorbitor, Mihnea Radulescu, directorul Enterprise Business Unit al Vodafone România, s-a dovedit mai prudent în a lăuda strategia Europei în ceea ce privește tehnologia. El a subliniat că doar un mic procent din IMM-urile din România sunt digitalizate, o stare care le face necompetitive. Digitalizarea întreprinderilor mici este crucială, a spus el, deoarece IMM-urile din România contribuie la 50% din PIB și angajează peste 60% din forța de muncă.

El a subliniat, de asemenea, importanța furnizorilor de telecomunicații în timpul pandemiei și a susținut că aceștia vor continua cu același rol major în digitalizare. Cu toate acestea, spune Radulescu, “Europa, în general, a pierdut poziția de lider în domeniul inovației în telecomunicații în favoarea SUA și a Chinei. În oricare dintre aceste țări există 2-3 furnizori, în timp ce în Europa avem 120 de furnizori, care se luptă acerb pentru clienți” și reduc prețurile, ceea ce, în cele din urmă, împiedică realizarea unor mari investiții atât de necesare.

La rândul său, ministrul Economiei, Caciu, a pledat pentru intervenția statului în cazul instabilității pieței. În cele din urmă, Dan Dăscălescu de la Weaviate a remarcat pericolele erei dezinformării.

 

Sursa – www.romania-insider.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online