Lidl devine al cincilea supermarket din Marea Britanie care raţionează salate de legume

201

Lidl a devenit al cincilea supermarket care a introdus raționalizarea, deoarece guvernul a convocat directori de rang înalt de la unii dintre principalii comercianți din Marea Britanie pentru a discuta despre problemele lanțului de aprovizionare.

Supermarketul cu reduceri a anunțat luni că va „limita temporar” achiziția de ardei, roșii și castraveți la trei articole de persoană, în urma perturbării lanțului de aprovizionare, cauzată în principal de vremea extremă din Spania și Maroc.

Anunțul Lidl înseamnă că cinci din cele mai mari șase supermarketuri care reprezintă mai mult de două treimi din piața alimentară din Marea Britanie, potrivit datelor de la Kantar, raționalizează proviziile de legume pentru salată.

Sainsbury’s, al doilea cel mai mare băcan din Marea Britanie, a declarat că nu va impune momentan limite pentru achizițiile de legume, deși a confirmat că se confruntă și cu lipsuri.

Directorii supermarketurilor au vorbit luni după-amiază cu Mark Spencer, ministrul alimentației, agriculturii și pescuitului, într-un apel care s-a concentrat pe evitarea repetării viitoare a penuriei, mai degrabă decât pe rezolvarea raționalizării actuale, potrivit unei surse apropiate discuțiilor.

Ei au adăugat că nu au existat discuții despre intervenția guvernului pentru a sprijini producătorii, așa cum au solicitat fermierii săptămâna trecută. Un membru al industriei a respins discuțiile drept „o modalitate prin care guvernul să pară ocupat”.

Într-o declarație după întâlnire, Spencer a încercat să liniștească publicul că lanțul de aprovizionare cu alimente este „extrem de rezistent”, adăugând: „Am vorbit astăzi cu comercianții cu amănuntul pentru a le auzi direct despre munca importantă pe care o fac pentru a răspunde și a atenua problemele actuale pe termen scurt. De asemenea, le-am cerut să se uite din nou la modul în care lucrează cu fermierii noștri și cum cumpără fructe și legume”.

Andrew Opie, director pentru alimentație și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat că guvernului i s-a reamintit de directori la întâlnire „cât de mult” lucrează pentru a rezolva problema, adăugând că „au confirmat că clienții ar trebui să înceapă să vadă o îmbunătățire. în săptămânile următoare.”

El a spus că, deși „majoritatea” alimentelor vândute în supermarketuri provin din Marea Britanie, există „un rol cheie pentru alimentele importate, în special în afara sezonului de creștere din Regatul Unit, pentru a menține furnizarea de alimente la prețuri accesibile pentru gospodării”.

El a cerut guvernului să dezvolte o „strategie mai largă” pentru a aborda problema securității alimentare care implică fermieri, producători de alimente, comercianți cu amănuntul și ospitalitate.

Guvernul s-a confruntat cu o reacție din ce în ce mai mare în ceea ce privește gestionarea penuriei. Secretarul pentru Mediu, Thérèse Coffey, a fost batjocorită săptămâna trecută pentru că a sugerat că consumatorii ar trebui să adopte alimente mai sezoniere, cum ar fi napii, în lumina problemelor lanțului de aprovizionare.

„Este important să ne asigurăm că prețuim specializările pe care le avem în această țară”, a spus ea. „Mulți oameni ar mânca napi chiar acum decât să se gândească neapărat la aspectele legate de salată verde, roșii și altele asemenea, dar sunt conștient că consumatorii doresc o alegere pe tot parcursul anului și asta este ceea ce supermarketurile, producătorii și cultivatorii noștri de alimente din jurul nostru. lumea încearcă să mulțumească.”

Săptămâna trecută, cultivatorii englezi au declarat că importurile de legume pentru salată au scăzut la aproximativ jumătate din nivelurile așteptate.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online