Magiunul din Prune Topoloveni, alimentul funcţional care a adus România pe harta gastronomică a Uniunii Europene

20

Societatea Sonimpex Topoloveni a reuşit în urmă cu 5 ani să scoată din anonimat magiunul din prune Topoloveni, realizat după o reţetă autentică şi tradiţională din anul 1914, odată cu obţinerea protecţiei pe întreg teritoriul Uniunii Europene, devenind astfel primul produs românesc certificat cu Indicaţie Geografică Protejată.

“Promovarea Magiunului de prune Topoloveni s-a realizat cu eforturi deosebite din partea producătorului. Timp de 5 ani, am fost singurul procesator din industria alimentară din România, care a reprezentat ţara noastră pe harta gastronomică a Uniunii Europene cu un aliment funcţional de o mare calitate. Ne-am înscris, astfel, între cele 1.400 produse tradiţionale europene care se certificau în 2011 conform unei scheme de calitate“, a declarat, joi, directorul general al societăţii, Bibiana Stanciulov.

Aceasta consideră că notorietatea şi intensa promovare făcută produsului au atras încălcarea drepturilor de proprietate industrială la toate nivelurile lanţului de distribuţie.

“Acum, la cinci ani de la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate, suntem obligaţi să ne apărăm drepturile, investiţia de peste două milioane de euro şi tradiţionalul Magiun din prune Topoloveni, în justiţie, deoarece am surprins autorităţile statului cu o schemă de calitate pe care nu au ştiut, nu au vrut sau nu au putut să o protejeze conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare”, afirmă Stanciulov.

Cu toate acestea, Sonimpex Topoloveni a continuat eforturile de promovare pe plan internaţional, accesând două programe pe fonduri europene, cu o valoare totală de 2 milioane de euro, din care 20% reprezintă investiţia producătorului român. Astfel, Magiunul de prune Topoloveni a ajuns pe pieţele din Norvegia, Elveţia, Rusia, Orientul Mijlociu şi America de Nord.

“Fondurile europene au fost implementate de societatea Economotechniki Greece, pentru că România nu mai avea un alt produs certificat european cu care să se asocieze şi să promoveze tradiţia gastronomică românească pe pieţele terţe ale Uniunii Europene. Suntem bucuroşi că Salamul de Sibiu şi Telemeaua de Ibăneşti au reuşit anul acesta să obţină Indicaţia Geografică Protejată, respectiv Denumirea de Origine Protejată, şi îi felicităm pe producătorii români care au reuşit să impună la nivel european alte produse alimentare din România”, a adăugat Stanciulov.

Recunoaşterea internaţională a Magiunului din prune Topoloveni s-a concretizat şi prin obţinerea celor două stele de aur Michelin, din maximum trei, la International Taste and Quality Institute din Bruxelles, premierea cu medalia Great Taste în Marea Britanie şi calitatea de Furnizor al Casei Regale a României.

De asemenea, Magiunul de prune Topoloveni a primit datorită calităţii sale certificate Kasrut şi Halal, dar şi o recomandare din partea Institutului Naţional de Diabet N.C. Paulescu, prin care se arată că ‘magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat de bolnavii de diabet, respectând indicaţiile medicului curant’.

“Din respect pentru tradiţia gastronomică românească, am inovat în permanenţă pentru a oferi consumatorilor noştri doar alimente funcţionale, necesare îmbunătăţirii calităţii vieţii. Din anul 2010, procesăm gama Topoloveana de dulceţuri din fructe, legume şi petale din flori, zacuşti de legume şi bulion de roşii. Gama de dulceţuri Topoloveana se realizează conform unui Brevet de Invenţii prin care am eliminat zahărul adăugat şi conţine produse 100% naturale, doar din ingrediente proaspete româneşti şi fără ingrediente chimice de orice tip. Dulceţurile Topoloveana s-au bucurat de recunoaşterea internaţională a calităţii la Monde Selection, fiind premiate cu medalii de argint şi bronz. Am fost singurii producători premiaţi din industria alimentară românească”, a adăugat Stanciulov.

România a reuşit să înregistreze la nivel european ca produse de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) Magiunul de Prune Topoloveni, în anul 2011, şi Salamul de Sibiu, în 2016, iar pentru Telemeaua de Ibăneşti s-a obţinut Denumirea de Origine Protejată tot în acest an.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la nivel mondial sunt garantate peste 1.500 de produse tradiţionale, din care ţările Uniunii Europene deţin mai mult 1.400. Cele mai multe produse protejate sunt deţinute de Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online