Marea Britanie va anunța creșterea finanțării pentru științele vieții

19

Guvernul britanic încearcă să liniștească industria nemulțumită a științelor vieții, investind în extragerea datelor de sănătate și în creșterea producției interne de vaccinuri și medicamente.

Se așteaptă ca vineri miniștrii să dezvăluie o finanțare de peste 150 de milioane de lire sterline pentru UK Biobank, un proiect genomic de pionierat, pentru a-și cvadrupla capacitatea de cercetare pentru a avansa înțelegerea biologiei umane de către oamenii de știință și producătorii de medicamente.

Potrivit oficialilor, biobanca va construi o nouă facilitate în Manchester pentru a stoca eșantioanele sale 16mn și pentru a-și moderniza infrastructura IT.

Executivii din domeniul farmaceutic au criticat puternic guvernul pentru creșterea bruscă a unei taxe pe vânzările de medicamente către NHS, susținând că își subminează propria viziune de a face din Marea Britanie un lider mondial în domeniul științelor vieții.

Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, a declarat în februarie că producătorii de medicamente nu ar trebui să fie obligați să plătească pentru “explozia” costurilor NHS, în timp ce grupurile farmaceutice americane Eli Lilly și AbbVie au renunțat la acordul de stabilire a prețurilor cu NHS.

Anunțul face parte dintr-un pachet de măsuri pe care guvernul este așteptat să le prezinte vineri pentru a stimula științele vieții din Marea Britanie.

Joi, liderii din industrie se vor întâlni cu cancelarul, secretarul pentru știință și tehnologie și secretarul pentru sănătate pentru a discuta planurile pentru acest sector.

Companiile farmaceutice, inclusiv AstraZeneca și Johnson and Johnson, colaborează deja cu UK Biobank pentru a accesa datele genomice. Guvernul consideră că noua finanțare ar putea debloca o investiție suplimentară de 70 de milioane de lire sterline din partea sectorului privat.

Oficialii de la Whitehall au declarat că Marea Britanie este un “gigant în domeniul științelor vieții din orice punct de vedere”, iar secretarul pentru știință și tehnologie consideră că guvernul ar trebui să “dubleze” această forță.

“Sprijinirea sectorului prin investiții financiare, extinderea rezervei de talente de clasă mondială și asigurarea unei reglementări adecvate scopului este o idee care va aduce beneficii semnificative pentru Marea Britanie – atât pentru creșterea economică, cât și pentru sănătatea publică”, au spus ei.

 

De asemenea, industria și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea numărului de studii clinice efectuate în NHS în ultimii cinci ani, susținând că Marea Britanie nu profită la maximum de sistemul unic de sănătate care ar trebui să faciliteze cercetarea.

Luna trecută, Emma Walmsley, directorul executiv al GSK, i-a cerut premierului Rishi Sunak să crească accesul industriei la datele anonime ale pacienților NHS.

Guvernul va dezvălui în această săptămână noi măsuri menite să faciliteze producătorilor de medicamente efectuarea de teste în NHS, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile.

De asemenea, se așteaptă ca Marea Britanie să anunțe vineri un fond de capital de 38 de milioane de lire sterline pentru a stimula investițiile în bioproducție pentru a îmbunătăți capacitatea țării de a răspunde la viitoarele urgențe sanitare.

De asemenea, va crește finanțarea unui program de investiții în cele mai recente tehnologii pentru vaccinuri și medicamente și pentru a stimula competențele necesare pentru fabricarea avansată.

Anunțul vine după ce, anul trecut, Marea Britanie și-a vândut centrul său emblematic de producție de vaccinuri de lângă Oxford către producătorul contractual Catalent.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online