Maria Zakharova îl taxează pe premierul român Aurescu în scandalul “limbii moldovenești”: “Ministrul român nici măcar nu a existat vreodată”

58

 

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, l-a criticat pe ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, după ce acesta a declarat că limba moldovenească nu există.

“Ministrul Aurescu a declarat că limba moldovenească a fost creată în mod artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Acum se poate spune că este o construcție artificială”, a spus ea.

Zakharova a prezentat din nou teoria susținută de Kremlin, potrivit căreia limba moldovenească este mai veche decât limba română, care este doar un dialect. Discuțiile au apărut după ce parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege care stabilește că limba română este limba oficială a statului.

Ministrul Afacerilor Externe a declarat, acum câteva zile, înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Declarația sa a venit după reacția omologului său rus în ceea ce privește limba română ca limbă oficială în Republica Moldova.

“Această așa-zisă limbă moldovenească nu există, este o construcție artificială, care a fost creată de Uniunea Sovietică și a fost folosită ulterior de Rusia în scopuri de dezinformare”, a declarat Bogdan Aurescu.

“Ceea ce pot să vă spun este că, în momentul în care Parlamentul Republicii Moldova a luat această decizie, care este o decizie istorică, România a salutat acest pas foarte important, pentru că restabilește adevărul istoric în ceea ce privește denumirea limbii oficiale în Republica Moldova și, în același timp, este un semn al maturității societății moldovenești și al adeziunii sale la valorile europene”, a adăugat el.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online