Mercuria lansează o afacere în domeniul naturii

43

Casa de tranzacționare cu sediul în Elveția, Mercuria, investește 500 de milioane de dolari într-o nouă afacere de soluții bazate pe natură, în timp ce încearcă să își intensifice implicarea pe piața în creștere rapidă a compensațiilor voluntare de carbon.

Noua platformă va finanța proiecte care plantează copaci, previn defrișările și sprijină biodiversitatea și gestionarea durabilă a pădurilor.

“Credem că este un moment bun pentru a intra, pentru a ajuta piața să se maturizeze”, a declarat directorul executiv al Mercuria, Marco Dunand. “Această piață este complexă”.

Inițiativa face parte dintr-o tendință de implicare tot mai mare a caselor de tranzacționare în piețele de carbon – inclusiv pe piața compensațiilor voluntare, care sunt mai puțin centralizate și mai puțin standardizate decât piețele formale de conformitate pentru compensațiile de carbon.

Se așteaptă ca cererea de compensații voluntare să crească, deoarece companiile vor avea nevoie de acestea pentru a atinge obiectivele de zero net. Cu toate acestea, sectorul a suferit, de asemenea, mai multe controverse, inclusiv proiecte care nu au funcționat așa cum s-a dorit.

Noua platformă de investiții, Silvania, va fi finanțată de Mercuria și de fondatorii săi, Marco Dunand și Daniel Jaeggi, iar capitalizarea inițială de 500 de milioane de dolari va fi plătită în următorii cinci ani.

Scopul noii afaceri este de a maximiza impactul climatic, a adăugat el, fie prin stocarea carbonului, fie prin reducerea emisiilor. Unele dintre proiectele sale, dar nu toate, vor genera compensații de carbon.

Alte case de tranzacționare și-au extins activitățile de tranzacționare pe piața carbonului, pe măsură ce încearcă să valorifice tranziția energetică.

Trafigura a lansat un birou de tranzacționare a carbonului în urmă cu doi ani și își consolidează investițiile în proiecte de eliminare a carbonului, din Pakistan până în Columbia.

Vitol, care lucrează în acest domeniu de mai bine de 15 ani și care se extinde și în acest domeniu, își folosește portofoliul de proiecte de carbon pentru a oferi compensații clienților care îi cumpără produsele energetice.

Înființată pentru prima dată ca o companie de comercializare a petrolului în 2004, Mercuria s-a diversificat în domeniul gazelor, energiei, emisiilor și mineralelor.

Compania a construit o bază de active care variază de la rafinării de biocombustibil, la baterii de pornire, la mine de cărbune din Indonezia și Africa de Sud.

Noua afacere bazată pe natură va lucra într-o serie de țări, inclusiv în SUA, Peru, Brazilia, Noua Zeelandă, Mexic și Australia. Unele dintre proiectele existente ale Mercuria bazate pe natură vor fi transferate către aceasta.

Cu toate acestea, unii academicieni spun că soluțiile bazate pe natură riscă să fie ecologiste dacă companiile nu fac tot ce le stă în putință pentru a reduce emisiile.

“Nu primim nicio soluție din partea naturii, decât dacă ne reducem drastic emisiile”, a declarat Nathalie Seddon, profesor de biodiversitate la Universitatea Oxford și fondator al Inițiativei pentru soluții bazate pe natură. Ea subliniază că, pe măsură ce lumea se încălzește, pădurile sunt mai expuse riscului de a produce ele însele emisii, de exemplu prin incendii sau prin deșertificare.

“Dacă ei (Mercuria) continuă să investească în activități precum minele de cărbune care contribuie la încălzire, acest lucru le subminează efortul”, a adăugat ea. “Ei ar putea investi toate acestea în aceste proiecte uimitoare, dar până la sfârșitul secolului s-ar putea să se ducă în fum”.

Mercuria a declarat că strategia sa de tranziție energetică este de a investi în toate părțile sectorului energetic, inclusiv în combustibilii fosili, în timp ce tranziția este în curs de desfășurare și că această nouă investiție ar accelera tranziția energetică.

Compania spune că și-a îndeplinit deja obiectivul ca mai mult de 50% din investițiile sale să fie în proiecte de energie curată și de tranziție până în 2025.

Emisiile Mercuria din domeniul de aplicare 1, 2 și 3 au fost de 2,3 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent în 2021, în scădere de la 3,5 milioane de tone în 2020. Mercuria obține aproximativ 3 % din veniturile sale din minele sale de cărbune.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online