MFP propune TVA pentru achiziţiile intracomunitare de cereale, flori, carne, peşte, zahăr şi materiale de construcţii

14

Ministerul Finanţelor Publice propune instituirea de TVA la achiziţiile intracomunitare de cereale şi plante tehnice, legume şi fructe, flori, carne şi preparate din carne, peşte, preparate din peşte şi fructe de mare, zahăr şi materiale de construcţii.

Dacă tranzacţiile se realizează în interiorul ţării, în cazul acestor produse, plus pâinea şi făina, taxarea se va aplica la beneficiar.

Încadrarea tarifară a acestor produse şi valorile minime pentru stabilirea bazei de impozitare a TVA vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor Publice, la propunerea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se menţionează într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, publicat pe site-ul MFP.

Conform Notei de Fundamentare proiectului de OUG, având în vedere că, în anumite domenii, obiectivele măsurilor adoptate la nivel comunitar în vederea combaterii evaziunii fiscale legate de TVA nu pot fi atinse în mod satisfăcător, în scopul diminuării imediate a acestui fenomen, se impune adoptarea, pe termen mediu, a unui pachet de măsuri în domeniul TVA, care vizează tranzacţiile cu anumite categorii de bunuri deosebit de expuse la riscul de evaziune, respectiv:

  • cereale şi plante tehnice,
  • legume şi fructe,
  • flori,
  • carne şi preparate din carne,
  • peşte,
  • preparate din peşte şi fructe de mare,
  • zahăr,
  • făină,
  • pâine precum şi
  • materiale de construcţii.

Potrivit prevederilor comunitare care sunt transpuse în legislaţia naţională, atunci când bunurile intră pe teritoriul României şi provin din alt stat comunitar, în România are loc o achiziţie intracomunitară de bunuri.

Plata TVA pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri nu este o plată efectivă, operatorii economici care sunt plătitori de TVA înscriind taxa atât ca taxă colectată cât şi ca taxă deductibilă în decontul de TVA.

Acest procedeu de plată simplificată a taxei este aplicat de toate statele membre, fiind o prevedere obligatorie care decurge din acquis-ul comunitar.

Directiva conţine o serie de reguli specifice achiziţiilor intracomunitare de bunuri ca urmare a faptului că nu mai există bariere vamale între statele membre.

Astfel, din cauza procedurii simplificate de plată a taxei, în cazul anumitor tranzacţii cu bunurile menţionate s-a constatat că s-au înfiinţat reţele de operatori economici care au pus la punct metode de a frauda.

Astfel, se înfiinţează firme care achiziţionează intracomunitar produse şi ulterior dispar, de regulă înainte de data de 25 a lunii următoare, când ar trebui să depună decontul de TVA.

În general sunt firme care funcţionează maxim 45 de zile, după care alte firme sunt înfiinţate în acelaşi scop şi, în acest fel, o parte din mărfuri ajung pe piaţa neagră, complet nefiscalizate, iar o altă parte ajung în marile reţele de vânzare cu amănuntul.

Conform notei de fundamentare, în perioada ianuarie 2007 – martie 2010, organele de inspecţie fiscală au stabilit obligaţii fiscale în valoare totală de peste 1,293 miliarde lei (debite suplimentare şi accesorii) urmare inspecţiilor fiscale efectuate, la contribuabili persoane juridice ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul comercializării cerealelor, legumelor şi fructelor, cărnii şi produselor din carne.

O pondere însemnată în totalul obligaţiilor fiscale stabilite o deţine taxa pe valoarea adăugată, ce a însumat 776,933 milioane lei.

Urmare activităţii de control desfăşurate de Garda Financiara în perioada 2008 -aprilie 2010, în acest domeniu au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de de 1,035 milioane lei, au fost confiscate bunuri de 47,108 milioane lei şi au fost efectuate sesizări penale cu un prejudiciu total de 267,384 milioane lei.

Cerealele şi plantele tehnice, legumele şi fructele, florile, carnea şi preparatele din carne, peştele şi preparatele din peşte, zahărul şi materialele de construcţii reprezintă o podere importantă din grupele de produse care au făcut obiectul achiziţiilor intracomunitare ce au avut ca efect sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul statului.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, în şedinţa de Guvern, că Executivul ar putea aproba, săptămâna viitoare, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile de combatere a evaziunii fiscale. El a precizat că mecanismele pentru combaterea evaziunii fiscale trebuie să fie dublate de munca oamenilor din teritoriu, care să pună în aplicare aceste măsuri.

Pe marginea acestui subiect, Emil Boc a convocat, sâmbăta trecută, Grupul interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, cerând atunci schimbarea fără somaţie a acelora care nu aplică programul Guvernului de combatere a evaziunii fiscale.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online