Miniştrii Cabinetului Cioloş, audiaţi şi avizaţi favorabil de comisiile Parlamentului

15

Miniștrii propuși în guvernul premierului desemnat Dacian Cioloș și care au fost audiați luni, 16 noiembrie, în comisiile de specialitate ale Legislativului au primit avize favorabile.

 O excepţie a fost Vasile Dâncu, propus pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională și Administraţie Publică și pentru un post de vicepremier, care nu a mai putut fi audiat deoarece, potrivit unor surse, i s-ar fi făcut rău în drum spre Parlament.

* Șeful Poliţiei Române, Petre Tobă, avizat pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne:Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creșterea gradului de siguranţă a cetăţeanului și (…) este o temă extrem de actuală, vedem cu toţii tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem cu toţii ceea ce se întâmplă în Europa și prin creșterea gradului de siguranţă doresc să acopăr toate componentele siguranţei cetăţeanului”.

Întrebat dacă va folosi coloana oficială la fel ca și predecesorul său, Gabriel Oprea, Tobă a spus că o va folosi exact în condiţiile prevăzute de lege.

* Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate.

Politica externă s-a dovedit a fi cu adevărat o politică de consens naţional și eu cred că acest lucru trebuie să rămână în continuare cadrul în care demersul nostru de politică externă se desfășoară. (…) MAE e un instrument esenţial în realizarea acestui demers, dar MAE fără o cooperare cu celelalte instituţii care fiecare într-un fel sau altul are responsabilităţi în materie, demersul nu poate să fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog și o cooperare interinstituţională foarte bine pusă la punct”, a subliniat Lazăr Comănescu.

* În Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranţă naţională din Parlament, Mihnea Ioan Motoc a afirmat: “Vorbim de ameninţările de pe flancul estic, dar și de ameninţările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană și implicit pe cea a României. (…) Am vorbit despre continuitate și previzibilitate în orientarea și funcţionarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta — componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat”.

El a precizat că se va axa pe consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

* Dan Stoenescu, propus ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, în cadrul audierilor, a subliniat că diaspora va reprezenta o prioritate pentru noul Guvern și că relaţia cu Republica Moldova este una “absolut primordială”. El s-a declarat convins că noul Guvern va sprijini posibilitatea ca toţi românii de peste hotare să își exercite dreptul la vot.

* Propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu a primit aviz favorabil.

Absorbţia fondurilor europene reprezintă o mare problemă, în condiţiile în care România riscă să dezangajeze un miliard de euro pe dezvoltare rurală și aproape 40% din fondurile pentru pescuit, a arătat Achim Irimescu. Acesta a precizat că una dintre cauzele pentru care absorbţia a avut de suferit vizează procedurile complicate de accesare a fondurilor europene.

* Costin Grigore Borc, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Comerţului și Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a spus în comisiile reunite de specialitate că 2015 va fi un an de vârf în ceea ce privește exporturile din ultimii 26 de ani, în condiţiile în care valoarea schimburilor comerciale în primele șase luni a depășit 68 de miliarde de euro, din care 32 de miliarde înseamnă exporturi.

* Anca Dana Dragu Paliu, propusă la Finanţe Publice, a subliniat că obiectivele sale sunt finalizarea bugetului, creșterea potenţialului economiei românești, stimularea investiţiilor publice, dar și o creștere a colectării veniturilor prin accelerarea procesului de informatizare și sporirea gradului de conformare voluntară.

* Claudia Ana Costea, propusă ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, a precizat că nominalizarea a avut în vedere faptul că este femeie, că “vibrează la sensibilităţile mamelor, copiilor, persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie”.

Claudia Ana Costea a susţinut că vrea să respecte angajamentele asumate de Guvernul anterior în ceea ce privește Legea salarizării unitare.

* Victor Vlad Grigorescu, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, a afirmat că printre primele măsuri pe care le va lua ca ministru se află convocarea Comandamentului de Iarnă pentru a verifica dacă sunt asigurate stocurile necesare de gaze naturale, cărbuni și păcură pentru perioada următoare.

* Victoria-Violeta Alexandru, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social, a precizat că își dorește să lanseze în dezbaterea publică ‘un registru al transparenţei’. “Îmi doresc foarte mult să lansez în dezbaterea publică conceptul de registru al transparenţei, adică o platformă care să permită pe baze voluntare înregistrarea tuturor actorilor interesaţi să între în consultări publice pe diferite priorităţi pe care urmează să le identifice întregul Guvern”, a explicat ministrul propus al Dialogului Social.

* Dan Costescu, propus pentru portofoliul de la Transporturi, a afirmat că nu dorește să demonstreze neapărat ceva la finalul mandatului său, ci va asigura continuitatea acestui sistem vital pentru economia ţării, va încerca să se achite cât mai bine de îndatoririle sale și va lansa ori va continua acele proiecte care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut realiza până acum.

În ceea ce-l privește pe șeful CNADNR, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, Dan Costescu a spus că nu știe dacă îl va schimba sau nu.

* Ioan Dragoș Tudorache, propus șef al Cancelariei Primului-ministru, le-a spus membrilor comisiilor că este o noutate a Cabinetului Cioloș ca șeful Cancelariei să fie și membru al Guvernului.

“Portofoliul trebuie înţeles ca un mandat de metodă legat de natura acestui Guvern. Un guvern politic vine cu o coeziune de proiecte, un guvern tehnocrat nu are această coeziune, cel puţin la început”, a arătat Tudorache, afirmând că are rolul să asigure metode noi de colaborare între ministere.

* Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor și Senat au acordat aviz favorabil ministrului propus să preia portofoliul Ministerului pentru Societatea Informaţională, Marius-Raul Bostan.

“Misiunea de ministru al Societăţii Informaţionale nu este simplă, este destul de complicată. Ar fi ușor neserios din partea mea ca, la 48 de ore de la nominalizare, să vin să vă vorbesc despre această întreprindere. Trebuie să administrăm cât mai bine, să venim cu măsuri pe durata unui an. În principiu o să încerc să administrez cât mai bine participaţiile noastre și să continuăm procesele de privatizare, astfel încât să atragem cât mai multă valoare. În privinţa Agendei Digitale, o să încercăm să ajutăm implementarea proiectelor și să atragem cât mai multe fonduri europene, să folosim această resursă”, a afirmat Bostan.

* Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor și Senat au acordat aviz favorabil pentru ministrul propus al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

“Pot să vă asigur că unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este ca mediul să crească atât în partea guvernamentală, cât și în cea a populaţiei ca importanţă, să nu mai fie Cenușăreasa. De ce România este ultima în materie de mediu, este o întrebare pe care vreau să v-o adresez dumneavoastră, care aţi fost la guvernare până acum. Sunt multe probleme specifice și aș dori să-mi acordaţi un răgaz să discut și cu specialiști‘, a afirmat, în cadrul audierilor, ministrul propus al Mediului, Apelor și Pădurilor.

* Medicul Andrei Patriciu Achimaș Cadariu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a arătat că pacientul a rămas în centrul preocupărilor sale. “Mi-am desfășurat activitatea într-un sistem de sănătate, nu într-un mod abstract”, a declarat acesta, la audieri.

În opinia sa, este necesar a fi dezvoltat un program de educaţie pentru sănătate și profilaxie. Referindu-se la legea Sănătăţii, el a afirmat că trei paliere sunt foarte importante: medicina școlară, cea comunitară și malpraxisul.

“Este nevoie de timp. În acest moment mă abţin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumătate a anului viitor”, a spus acesta.

* Cristina Guseth a primit aviz favorabil, dar a fost pusă în dificultate cu întrebări pe tema imunităţilor, fiind un moment tensionat dialogul dintre aceasta și parlamentarul Steluţa Cătăniciu.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunţat, marţi, că retrage propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiţiei și va înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere.

* Comisiile juridice l-au avizat favorabil, în unanimitate, pe Ciprian Bucur pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

“Ce post ar fi mai nimerit pentru Ciprian care cu asta se ocupă de atâta vreme, suntem extrem de onoraţi și mulţumiţi de această nominalizare extrem de inspirată și cred că în sfârșit pot vota cu inima plină și cu conștiinţa liniștită, să dau un vot favorabil omului potrivit la locul potrivit”, a spus președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor Bogdan Ciucă.

* Profesorul Vlad Alexandrescu, avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Culturii, a enunţat ca priorităţi: elaborarea și trimiterea către Parlament a Codului Naţional al Patrimoniului; un nou concept al finanţării creatorilor de cultură, printr-o aplicaţie mai flexibilă; lansarea și proiectarea unei noi săli de concerte în București; consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituţii de cultură.

* Aura Carmen Răducu, propusă pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

“Ca priorităţi imediate — bugetul — deci trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor, încheierea programului 2007 — 2013 până în decembrie și pe urmă efectuarea actelor și găsirea de soluţii pentru creșterea gradului de absorbţie, după aceea acreditarea sistemului. O etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare. S-au făcut deja niște pași și urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe ţări care și-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aș dori foarte mult să reușesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit și nu știam că viaţa o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aș dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica”, a spus Răducu.

* Elisabeta Lipă, propusă ca ministru al Tineretului și Sportului, a afirmat în ședinţa comisiilor pentru învăţământ, știinţă, tineret și sport ale Camerei Deputaţilor și Senatului:

”După 24 de ani de activitate sportivă, am o datorie de suflet să ajut sportul românesc și din această postură. Nu avem cum să facem schimbări spectaculoase, dar vom reevalua proiectele din tineret și sport, pentru că ele trebuie să aibă o finalitate unică. Suntem în anul calificărilor, un an foarte greu, iar, din păcate, pentru Jocurile Olimpice de la Rio avem doar 27 de sportivi calificaţi. Este un număr extrem de mic, ţinând cont că în ediţiile la care am participat eu eram peste 100 de sportivi și câteodată nu încăpeam în același avion. MTS va face eforturi pentru a califica un număr cât mai mare de sportivi”, a declarat Elisabeta Lipă la audiere.

Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș vor primi marţi votul de învestitură în plenul reunit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online