Mugur Isărescu: Soliditatea economiei de piaţă şi democraţiei constă în soliditatea instituţiilor

34

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a spus, joi, la Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB) din Constanța, că soliditatea economiei de piață și a democrației constă în primul rând în soliditatea instituțiilor statului.

Isărescu a menționat, totodată, că el nu crede în oameni providențiali, ci în instituții și perseverență.

“Eu nu cred în miracole, cred în personalități, (…) dar nu cred în oameni providențiali. Cred în instituții, în perseverență, lucrurile mari se fac pas cu pas, gram cu gram. (…) Mi se pare esențială cooperarea între Banca Națională și mediul academic și aș vrea să implicăm și să consultăm și alți actori instituționali. Soliditatea unei economii de piață și a unei democrații constă în primul rând în soliditatea instituțiilor. (…)

Când se vor consolida toate instituțiile, când le va crește prestigiul, vom vorbi mai puțin despre disfuncționalități”, a afirmat Mugur Isărescu în cadrul festivității prin care ANMB i-a decernat guvernatorului BNR titlul de Doctor Honoris Causa.

Isărescu a făcut mai multe comparații între activitatea BNR și cea din marină, una dintre ele referindu-se la cum trebuie procedat în momente de criză.

“A prevedea criza nu este o treabă ușoară și (…) aici e o mare asemănare cu dumneavoastră, cu marina. Chiar dacă vezi furtuna, ce poți să faci? Să strigi, să ieși pe punte și să urli fugiți sau plecați de aici? A prevedea criza nu înseamnă să o anunți și să creezi panică (…) datoria șefului este să calmeze lucrurile chiar dacă ele nu dau deloc bine”, a spus guvernatorul BNR.

Acesta a afirmat că un vapor ar putea fi comparat cu o unitate bancară, menționând o discuție pe care a avut-o cu președintele Traian Băsescu.

“Un vas (…), ca o bancă. Și cineva mi-a spus, și dânsul este acum președintele României, ‘nici nu-ți dai seama, vasul acela avea opt etaje’. Era ca un bloc cu opt etaje. (…) Remarcabil!”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a vorbit, totodată, despre importanța comunicării, a politicii monetare și a credibilității BNR.

“Mă adresez celor care sunt, să spunem, din generația mea. Mai există vreo cifră de plan astăzi? Oare cum se transmit de la centru spre întreprinderi politicile, orientările? Nimic, nu mai e nimic. Nu-i mai spui ca înainte celui de jos, din teritoriu, ai de produs o sută de camioane, cu atâta forță de muncă. Asta este trecerea de la sistemul centralizat, planificat, la economia de piață.

Piața, chiar ea a devenit așa, pentru multă vreme în România, un fel de mistică. Ce o fi aia piață, unde, cine stabilește prețul, cine-i cererea, oferta? (…) Toate astea se fac prin comunicare și pentru asta, canalul de comunicare, transmisia politicii monetare și credibilitatea Băncii Centrale sunt esențiale”, a afirmat Mugur Isărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online