Noile reglementări privind fabricarea magiunului, în vigoare din 12 iunie 2014

12

Toți producătorii de magiun trebuie să respecte normele tehnice de fabricare odată cu intrarea în vigoare, în 12 iunie 2014, a Ordinului care legiferează că magiunul se fabrică doar din prune proaspete, fără adaos de zahăr, și conține cel puțin 55% substanță uscată.

“Prin Ordinul care reglementează conținutul și fabricarea magiunului din prune destinat consumului uman am definit foarte clar că magiunul trebuie obținut din prune pentru că în piață erau produse care se numeau pe etichetă magiun de prune, dar în interior nu aveau nicio legătură cu prunele. Am dat și o definiție a magiunului, respectiv acesta este o pastă omogenă obținută din fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părților necomestibile și fără adaosuri de zahăr și zaharuri. Se pot folosi ca ingrediente și diferite semințe, de floarea soarelui, de dovleac sau nuci. Pe de altă parte, produsul trebuie să prezinte un conținut de substanță uscată, de prune, egală cu 55% sau mai mult, acesta fiind determinat cu reflectometru”, a declarat, miercuri, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale..

Acesta a precizat că ordinul nu se referă și la fabricarea produselor de panificație, precum cornulețele, unde se vor putea folosi și alte produse care să nu aibă concentrația de substanță uscată prevăzută în ordin.

Deși acest ordin se referă doar la fabricarea magiunului, în opinia reprezentantului MADR, în viitor ar trebui reglementată toată gama de dulcețuri produse în România.

“Din punctul meu de de vedere, în viitor, ar trebui o reglementare pe tot ceea ce înseamnă dulcețuri, dacă spunem că este de caise, atunci să fie de caise, pentru că vorbim de calitatea produsului. Viitorul României este să pună accent pe calitatea produsului, iar populația României să se poată hrăni cu produse de calitate. Pe etichetă trebuie să fie foarte bine trecute aceste elemente, astfel încât consumatorul să poată alege în cunoștință de cauză”, a mai precizat reprezentantul MADR.

Ordinul nu prevede sancțiuni pentru cei care nu respectă normele tehnice de fabricare, însă instituțiile abilitate să facă controalele pot aplica sancțiuni pentru cei care încalcă această reglementare, iar produsele care nu îndeplinesc normele vor fi scoase din piață.

Magiunul de prune este definit în ordin drept o pastă groasă, omogenă, obținută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părților necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conțin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietățile lor îndulcitoare.

La fabricarea magiunului pot fi utilizate nuci, semințe de oleaginoase, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de susan sau semințe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.

Materia prima pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.

Producătorul magiunului de Topoloveni, SC Sonimpex, salută intrarea în vigoare a acestor reglementări, în condițiile în care de mai bine de un an de zile s-a luptat pentru obținerea unui standard de fabricare al magiunului în vederea eliminării concurenței neloiale din piață.

“Ordinul legiferează că magiunul de prune trebuie să conțină minimum 55% substanță uscată solubilă, adică glucide prezente în mod natural. Magiunul se face doar din prune proaspete, prin fierbere, după ce se elimină părțile necomestibile, codițele și sâmburii, în rest nu se mai adaugă absolut nimic. Nici zahăr, nici sulf, nici pectină, absolut nimic. Asta înseamnă că magiunul de prune, nu doar cel de la Topoloveni, ci din toată România, va trebui să fie făcut doar din prune”, a declarat directorul general al companiei Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.

În aceste condiții, fiecare magazin va trebui să verifice toate produsele de acest tip de pe rafturi pentru că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are drept de control în toate supermarketurile din țară.

Producătorul magiunului de Topoloveni s-a confruntat cu numeroase probleme după obținerea protecției pe piața europeană pentru că au răsărit o serie de firme care fabricau “așa zisul” magiun din orice altceva decât din prune proaspete, fără să respecte cerințele de calitate și de siguranță alimentară, concurând astfel neloial cu produse ieftine adevărații producători de magiun.

Ordinul pentru aprobarea Normei cu privire la natura, conținutul și fabricarea magiunului de prune destinat consumul uman este emisa în comun de ministrul Agriculturii, ministrul Sănătății și președintele ANPC și a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 12 iunie.

Compania Sonimpex este singurul producător român din domeniul prelucrării și conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi și fără agenți de conservare, având în portofoliu, pe lângă magiunul de prune Topoloveni, și o gama de dulcețuri fără zahăr adăugat și fără conservanți.

Magiunul de prune Topoloveni deține certificarea de Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivel european din 8 aprilie 2011, aceasta fiind prima distincție de acest fel primită de un produs românesc tradițional. Magiunul natural de prune Topoloveni este produs după o rețetă păstrată din anul 1914. Compania deține și titlul de Furnizor al Casei Majestății Regale a României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online