Numărul locurilor de muncă la distanță

40

 

2023 pare să fie primul an în care angajatorii vor lua măsuri concrete pentru a readuce angajații la orele de birou, numărul de locuri de muncă la distanță publicate în ultima lună fiind la minimul ultimilor trei ani și la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut. Asta în ciuda faptului că interesul candidaților pentru joburile care pot fi făcute de acasă rămâne ridicat, iar numărul de aplicații din ultima lună este la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani.

“Despre revenirea masivă a angajaților la birou se discută deja de mai bine de un an, dar până acum acest lucru s-a făcut cu pași mici, în etape și fără a se vedea un impact major asupra numărului de posturi de la distanță puse pe piață. Explicația constă în faptul că angajatorii știau că această opțiune a devenit, în timp, o condiție importantă pentru cei care caută să se angajeze, condiție pe care nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de o lipsă de candidați”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Dacă în perioada februarie – martie 2022, pe ejobs.ro au fost postate aproape 3.000 de joburi la distanță, în aceeași perioadă a anului 2023 numărul acestora a scăzut la aproximativ 1.500. Pentru acestea, în ultima lună a acestui an au fost înregistrate peste 116.000 de aplicații, în timp ce în perioada februarie – martie 2022, numărul aplicațiilor pentru joburi la distanță a fost de aproximativ 104.000.

Sectorul call – center / BPO continuă să comercializeze cele mai multe locuri de muncă la distanță, dar la jumătate, din punct de vedere numeric, față de februarie – martie 2022. De asemenea, într-un ritm substanțial redus față de anul trecut, dar cu o prezență pe zona de oportunități de la distanță include și angajatori din publicitate / marketing / PR, IT / telecomunicații, formare și servicii. Cele mai multe poziții postate în ultima lună sunt pentru candidați entry level, cu maximum doi ani de experiență.

În timp ce numărul locurilor de muncă ce permit lucrul de acasă a scăzut, volumul de aplicații pe care acestea le generează este în creștere, candidații manifestând cel mai mare interes pentru ideea de a lucra de la birou din ultimii patru ani. Astfel, cele 116.000 de aplicații înregistrate în ultima lună pentru aceste locuri de muncă reprezintă 13,5% din totalul aplicațiilor, de peste 10 ori mai multe decât pentru locurile de muncă în străinătate, de exemplu.

“Deși tendința este de a readuce oamenii la birou, pentru angajatorii care se luptă să găsească candidații potriviți, acest tip de flexibilitate poate deveni un avantaj competitiv major, oferindu-le angajaților libertatea de a alege cum vor să lucreze – la birou, de acasă sau hibrid”, spune Roxana Drăghici.

Cei mai interesați de aceste locuri de muncă sunt candidații din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei aflați la primul loc de muncă sau care au intrat recent pe piața muncii, respectiv tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Segmentul 36-45 de ani generează de trei ori mai puține aplicații pentru această categorie de joburi, în timp ce pentru candidații care au peste 45 de ani este o opțiune pe care o iau cu greu în considerare, cu mai puțin de 5.000 de aplicații înregistrate în ultima lună.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online