Ofgem vrea să plătești mai mult pentru că folosești mai puțină energie

0

“Clienții vor plăti mai puțin pentru facturile de energie din vară”, trâmbițează în această dimineață autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie, Ofgem.

De la 1 iulie, plafonul de preț al energiei va fi stabilit la un nivel anual de 2.074 de lire sterline pentru o gospodărie cu combustibil dual care plătește prin debit direct pe baza consumului tipic, ceea ce reflectă recentele scăderi ale prețurilor en-gros ale energiei.

Noul plafon de preț reprezintă atât o reducere a plafonului din ultimul trimestru, cât și o reducere a sumei pe care clienții o vor plăti pe facturile lor. Din octombrie 2022, consumatorii au fost susținuți de Garanția de preț pentru energie a guvernului, care limitează factura tipică la 2.500 de lire sterline.

Ura! Așteaptă, ce este această bucată?

Aceste schimbări înseamnă că furnizorii de energie vor trebui să fie capabili să strângă mai mult capital și, pentru a putea face acest lucru și, în același timp, pentru a putea obține un profit rezonabil în cadrul plafonului de preț, Ofgem propune ca elementul plafonului de preț care acoperă marja de profit – cunoscut sub numele de câștiguri înainte de dobânzi și impozite (EBIT) – să înregistreze o mică creștere.

În conformitate cu aceste planuri, alocarea EBIT va permite unui furnizor de energie eficient să obțină un profit rezonabil care să reflecte modelul său de afaceri și să se asigure că poate fi investibil pe termen lung, menținând în același timp un plafon pentru profiturile excedentare.

Pentru plafonul de preț din octombrie, se preconizează că alocația EBIT va fi, cu titlu indicativ, de 37 de lire sterline pentru factura tipică. În conformitate cu modificările propuse, alocația pentru EBIT din factura anuală tipică ar fi cu aproximativ 10 lire sterline mai mare, noua alocație pentru EBIT fiind stabilită la aproximativ 2,4% din nivelul total al plafonului de preț în perioada respectivă. În schimb, eșecurile furnizorilor din timpul crizei gazelor naturale au costat în medie 83 de lire sterline pentru fiecare gospodărie, iar Ofgem este hotărâtă să nu se repete această situație.

Alocația EBIT pentru energie este controversată, așa că ar fi meritat mai multă atenție decât va primi în anunțul privind plafonarea prețurilor.

În prezent, comercianții cu amănuntul de energie din Marea Britanie au o marjă de profit înainte de impozitare limitată la 1,9%. Furnizorii s-au plâns că o rată fixă a făcut ca acoperirea pentru piețele volatile să fie nerentabilă, astfel încât a contribuit la valul de falimente ale furnizorilor de anul trecut. Proprietarul British Gas, Centrica, a declarat în ianuarie, într-o scrisoare spinoasă adresată autorității de reglementare, că zdruncinarea rivalilor săi mai mici a …

… a scos la iveală deficiențe fundamentale în proiectarea și reglementarea pieței interne de energie cu amănuntul, cu costuri uriașe pentru consumatori. În ceea ce privește reglementarea, furnizorilor li s-a permis – și chiar au fost încurajați – să ofere tarife neacoperite sub costuri și să folosească banii clienților pentru a-și conduce afacerile. În condițiile în care consumatorii au fost încurajați să se concentreze asupra prețului mai presus de orice, iar concurența sănătoasă a fost evaluată doar în funcție de schimbarea furnizorului, rezultatul a fost o cursă spre limita inferioară.

Soluția propusă de Ofgem echivalează cu o taxă regresivă pe energie. Adăugarea unui element de rată variabilă înseamnă că, în timp ce profitul tipic pe client va fi cu aproximativ 10 lire sterline mai mare, cei mai frugali utilizatori de energie vor plăti relativ mai mult pe termie.

Cu toate acestea, probabil că nu ați observa acest lucru din multitudinea de documente publicate în această dimineață. Graficul de mai jos se află într-un apendice de la pagina 88 din documentul de consultare:

 

Există, de asemenea, un tabel care arată modul de lucru. În esență, o indemnizație mai mare pentru profit umflă facturile consumatorilor cu 227 milioane de lire sterline într-un “scenariu de preț scăzut” (cazul de bază actual), dar, de asemenea, are ca rezultat, probabil, mai puține defecțiuni, ceea ce le economisește 132 milioane de lire sterline. Nu sunt oferite detalii care să arate cum a fost estimată această ultimă cifră:

 

Toate acestea sunt vești destul de bune pentru Centrica, care deține o cotă de piață de 20% din piața britanică de vânzare cu amănuntul a energiei electrice. În mod simplist, o sumă suplimentară de 10 lire sterline pe gospodărie crește EBIT-ul său anual cu aproximativ 56 milioane de lire sterline. Iată Citigroup:

Trecerea la un mecanism de plafonare și podea cu un minim absolut de £ / client (£ 20) legat într-o anumită măsură de prețurile materiilor prime în sens ascendent ar trebui să fie bine primită, deoarece acest lucru va proteja în esență câștigurile într-un mediu de scădere a prețurilor la mărfuri și va permite o escaladare ascendentă în cazul în care prețurile cresc ( . . . . ). Ofgem se consultă în prezent cu privire la poziția sa și, dacă aceasta se confirmă, ne așteptăm la o creștere de peste 40% a EBIT-ului consensual al sectorului energetic cu amănuntul la Centrica.

La pixel, acțiunile Centrica au crescut cu aproape 5% la 118.95p, cel mai înalt nivel din 2019, pe aproximativ cinci ori volumul mediu zilnic.

Am cerut departamentului de relații cu investitorii de la Ofgem o copie a calculatorului gata de calcul privind propunerile de alocare a EBIT pe care le-a trimis analiștilor și altor părți interesate în această dimineață și vom actualiza această postare dacă vom primi vreodată răspuns.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online