OpenAI avertizează în legătură cu o ruptură cu Europa

40

Șeful OpenAI, Sam Altman, a avertizat că eforturile Bruxelles-ului de a reglementa inteligența artificială ar putea determina producătorul ChatGPT să își retragă serviciile din UE, în cel mai grav semn de până acum al unei diviziuni transatlantice în creștere cu privire la modul de control al tehnologiei.

Vorbind cu reporterii în timpul unei vizite la Londra în această săptămână, Altman a declarat că are “multe îngrijorări” cu privire la legea planificată a UE privind IA, care urmează să fie finalizată anul viitor. În special, el a subliniat o mișcare a Parlamentului European din această lună de a-și extinde reglementările propuse pentru a include cel mai recent val de tehnologie de inteligență artificială de uz general, inclusiv modele lingvistice mari, cum ar fi GPT-4 de la OpenAI.

“Detaliile sunt importante”, a spus Altman. “Vom încerca să ne conformăm, dar dacă nu ne putem conforma, ne vom retrage”.

Avertismentul lui Altman vine în timp ce companiile americane de tehnologie se pregătesc pentru ceea ce unii prezic că va fi o bătălie prelungită cu autoritățile europene de reglementare cu privire la o tehnologie care a zguduit industria în acest an. Directorul executiv al Google, Sundar Pichai, a efectuat, de asemenea, un turneu în capitalele europene în această săptămână, încercând să influențeze factorii de decizie politică în timp ce aceștia dezvoltă “garduri de protecție” pentru a reglementa AI.

Legea UE privind inteligența artificială a fost inițial concepută pentru a se ocupa de utilizări specifice, cu risc ridicat, ale inteligenței artificiale, cum ar fi utilizarea acesteia în produse reglementate, cum ar fi echipamentele medicale sau atunci când companiile o folosesc în decizii importante, inclusiv acordarea de împrumuturi și luarea deciziilor de angajare.

Cu toate acestea, senzația provocată de lansarea ChatGPT la sfârșitul anului trecut a dus la o regândire, Parlamentul European stabilind în această lună reguli suplimentare pentru sistemele utilizate pe scară largă care au aplicații generale dincolo de cazurile vizate anterior. Propunerea trebuie încă negociată cu statele membre și Comisia Europeană înainte ca legea să intre în vigoare până în 2025.

Cel mai recent plan ar impune producătorilor de “modele de fundație” – sistemele mari care stau la baza unor servicii precum ChatGPT – să identifice și să încerce să reducă riscurile pe care tehnologia lor le-ar putea prezenta într-o gamă largă de contexte. Noua cerință ar face companiile care dezvoltă modelele, inclusiv OpenAI și Google, parțial responsabile pentru modul în care sunt utilizate sistemele lor de inteligență artificială, chiar dacă nu au control asupra aplicațiilor specifice în care a fost încorporată tehnologia.

Cele mai recente reguli ar obliga, de asemenea, companiile de tehnologie să publice rezumate ale datelor protejate de drepturi de autor care au fost folosite pentru a antrena modelele lor de inteligență artificială, deschizând calea artiștilor și altor persoane care încearcă să ceară compensații pentru utilizarea materialului lor.

Încercarea de a reglementa IA generativă în timp ce tehnologia se află încă la început a arătat o “teamă din partea legiuitorilor, care citesc titlurile de pe prima pagină a ziarelor ca toată lumea”, a declarat Christian Borggreen, șeful european al Computer and Communications Industry Association, cu sediul la Washington. Companiile de tehnologie din SUA au susținut planul anterior al UE de a reglementa IA înainte de reacția “impulsivă” la ChatGPT, a adăugat el.

Companiile de tehnologie din SUA au îndemnat Bruxelles-ul să acționeze mai prudent atunci când vine vorba de reglementarea celei mai recente IA, susținând că Europa ar trebui să ia mai mult timp pentru a studia tehnologia și a stabili cum să echilibreze oportunitățile și riscurile.

Pichai s-a întâlnit miercuri cu oficiali la Bruxelles pentru a discuta despre politica privind IA, inclusiv cu Brando Benifei și Dragoș Tudorache, principalii deputați europeni responsabili de Legea privind IA. Pichai a subliniat necesitatea unei reglementări adecvate pentru această tehnologie care să nu înăbușe inovația, potrivit a trei persoane prezente la aceste întâlniri.

Pichai s-a întâlnit, de asemenea, cu Thierry Breton, șeful digital al UE care supraveghează Legea privind IA. Breton a declarat pentru Financial Times că au discutat despre introducerea unui “pact AI” – un set informal de orientări pe care companiile de AI trebuie să le respecte, înainte ca normele oficiale să intre în vigoare, deoarece nu era “timp de pierdut în cursa AI pentru a construi un mediu online sigur”.

Criticii din SUA susțin că legea UE privind IA va impune noi responsabilități largi pentru a controla riscurile generate de cele mai recente sisteme de IA, fără a stabili în același timp standarde specifice pe care acestea ar trebui să le îndeplinească.

Deși este prea devreme pentru a prezice efectele practice, natura deschisă a legii ar putea determina unele companii de tehnologie din SUA să își regândească implicarea în Europa, a declarat Peter Schwartz, vicepreședinte senior de planificare strategică la compania de software Salesforce.

El a adăugat că Bruxelles-ul “va acționa fără a se referi la realitate, așa cum a făcut-o și înainte” și că, fără nicio companie europeană care să fie lider în domeniul inteligenței artificiale avansate, politicienii blocului au puține stimulente pentru a sprijini creșterea industriei. “Practic, va fi vorba de autorități de reglementare europene care vor reglementa companiile americane, așa cum s-a întâmplat de-a lungul erei IT.”

 

Propunerile europene s-ar dovedi viabile dacă ar duce la “cerințe continue pentru companii de a ține pasul cu cele mai recente cercetări (privind siguranța IA) și cu necesitatea de a identifica și reduce în mod continuu riscurile”, a declarat Alex Engler, membru al Brookings Institution din Washington. “O parte din neclarități ar putea fi completate ulterior de CE și de organismele de standardizare”.

În timp ce legea părea să vizeze doar sistemele mari, cum ar fi ChatGPT și Google’s Bard chatbot, a existat riscul ca aceasta “să lovească modelele open-source și utilizarea non-profit” a celor mai recente AI, a spus Engler.

Directorii de la OpenAI și Google au declarat în ultimele zile că susțin o eventuală reglementare a IA, deși au cerut continuarea investigațiilor și dezbaterilor.

Kent Walker, președintele pentru afaceri globale al Google, a declarat într-o postare pe blog săptămâna trecută că societatea a susținut eforturile de a stabili standarde și de a ajunge la un acord politic larg privind IA, cum ar fi cele în curs de desfășurare în SUA, Marea Britanie și Singapore – evitând în mod special să facă comentarii cu privire la UE, care este cea mai avansată în adoptarea unor reguli specifice.

Calendarul politic înseamnă că Bruxelles ar putea alege să meargă mai departe cu propunerea sa actuală, mai degrabă decât să încerce să elaboreze norme mai specifice pe măsură ce se dezvoltă AI generativă, a declarat Engler. Dacă ar dura mai mult timp pentru a rafina Legea privind IA, ar risca să o întârzie dincolo de mandatul actualei președinții a UE, ceea ce ar putea readuce întregul plan la masa de desen, a adăugat el.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online